szellemi műhely

2021.04.26. 11:33

A Latinos Gyöngyök csillogása a versenyeket is bevilágítja

A megyeszékhelynek is van latin iskolája. A szellemi műhely nyelvtudással és kultúrával vértezi fel diákjait. A Latinos Gyöngyök rendszeresen indulnak és szép eredményeket érnek el a versenyeken. Nagynevű gimnáziumokat is megelőznek.

Szeri Árpád

2021.04.14 Szekszárd, A szekszárdi Garay Gimnázium diákjai Babos Réka, dr. Gesztesi Enikő (tanár) és Sebestyén Noémi. Latinul tanuló gimnazisták és tanáruk, szép eredményt értek el a tanulmányi versenyen. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Nem túlzás azt állítani, hogy Szekszárd is rendelkezik latin iskolával. A megállapítás nem úgy értendő, hogy a megyeszékhelyen van egy ilyen jellegű, külön erre a célra épített létesítmény. Hanem úgy, hogy létezik a városban egy szellemi műhely, melyben magas szinten sajátítható el az említett nyelv és a hozzá kapcsolódó műveltség. Ez az iskola messze érő kisugárzással rendelkezik. Egyrészt az egyetemre kerülő, a latin nyelvet ezen a szinten is művelő fiataljai, másrészt az országos és nemzetközi versenyeken kiválóan helytálló diákjai révén.

A Szekszárdi Garay János Gimnáziumban található szellemi műhelynek dr. Gesztesi Enikő az alapítója és működtetője. Az ógörög–latin szakos pedagógus tanítványai, akárcsak korábban, az elmúlt időszakban is öregbítették a szekszárdi iskola és általa az alma mater jó hírét. A 11. D. osztályos Babos Réka tavaly a Hyperion versenyen csapatban ért el országos harmadik helyezést, a Horváth István Károly versenyen az országos ötödik helyezést szerezte meg.

A 11. B. osztályos Sebestyén Noémi két és fél év latintanulás után lett az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny huszon­nyolcadik helyezettje. Ennek köszönhetően egyetemi felvételi pontjainak számát már most huszonöttel gyarapította. Emellett az országos válogatón mutatott kimagasló teljesítményének köszönhetően tagja lett a Nemzetközi Cicero-versenyen hazánkat képviselő csapatnak. A fegyvertény értékéből semmit sem von le, hogy a járványveszély miatt az olaszországi Arpino nem fogadhatja a csapatokat, így a küzdelem online zajlik majd. Idén a Hyperion tudáspróbán fordítás kategóriában Noémi negyedik, Réka hetedik lett.

Feltétlenül megjegyzendő, hogy a két diák az említettekhez képest sokkal terjedelmesebb eredménylistákkal rendelkezik, de azok maradéktalan ismertetése valóban szétfeszítené a rendelkezésre álló kereteket. Így a felsorolás helyett arra kértük a két garays­tát, hogy válaszoljanak arra kérdésre: mit adott nekik a latin nyelv és az iskola?

– Idén lesz a harmadik éve, hogy nyelvválasztáskor a latin mellett köteleztem el magam – kezdte Babos Réka. – Azóta nagyon sokan kérdezték tőlem, hogy nem bántam-e meg a döntésemet? Hiszen az első számú tanórai nyelvem a német, ehhez a döntő többség az angolt rendeli. Én nem így tettem, és ezt sohasem fogom megbánni. A latin roppant logikus nyelv és emellett egy nagy rendszer, aminek birtokában sokkal egyszerűbb más nyelveket is elsajátítani. Nagyon jónak tartom, hogy a latinórán nemcsak magát a nyelvet ismerjük meg, hanem a római kultúrát és történelmet is. Egy óra általában abból áll, hogy fordítunk, vagy új nyelvtant, vagy kapcsolódó kultúrtörténeti anyagot tanulunk. Egyik társammal együtt külön foglalkozásra is járunk, ezt ugyancsak dr. Gesztesi Enikő tanárnő tartja számunkra.

Ezeken a foglalkozásokon különböző versenyekre készülünk fel. Már három esztendeje az országban zajló összes latin versenyen indulunk. Évente öt alkalommal van erre lehetőségünk. Úgy gondolom, hogy amit a nyelvtől és tanárnőtől kaptam, azt sohasem fogom elfelejteni és ezt a tudást szerencsére már nem veheti el tőlem senki. A tanárnő szavaival élve Latinos Gyöngy lettem és ezzel lett teljes az életem.

– Kilencedikesként kezdtem tanulni a latint, és mondanom sem kell, rögtön magába szippantott – mondta Sebestyén Noémi. – Mintha minden egyes feladatnál egy izgalmas rejtvényt kellene megfejtenem. Szeretem, ahogyan minden összefügg mindennel, az egyik szerkezet követi a másikat, gyönyörűen kapcsolódnak egymáshoz a szavak, és a szöveg egy teljesen más kultúrába repít.

– Rendkívüli örömmel tölt el, hogy nemcsak egyedül dolgozom e lenyűgöző nyelv megfejtésén, hanem mellettem áll egy egész csapat. Latinóráinkat a kiváló hangulat jellemzi, eközben fantasztikus eredményeket érünk el és ennek köszönhetően szinte játszva gyarapíthatjuk tudásunkat. Öten vagyunk a csoportban, nagyon hatékonyan és gördülékenyen végezzük el feladatainkat. Egyik latinos társammal együtt külön tehetséggondozásban is részt veszünk, hiszen emelt szintű érettségit szeretnénk tenni ebből a tantárgyból.

Dr. Gesztesi Enikő tanárnő olykor akár este is időt szán ránk. Ahogyan alapórán is, itt is mindig jó a hangulat. Sok versenyen veszünk részt és szinte mindig ragyogóan szereplünk. Csoporttársaim is rengeteg szép eredménnyel büszkélkedhetnek. Nagyszerű érzés, hogy egy ilyen támogató és motiváló közegben tanulhatom szeretett nyelvemet, a latint.

Példamutatóak a diákok kiemelkedő eredményei

– Réka és Noémi két nagyszerű ember, sokat dolgozunk és beszélgetünk, megosztják velem a gondjaikat is – tette hozzá a fentiekhez dr. Gesztesi Enikő.

– Még csak két és fél éve tanulják a latin nyelvet második nyelvként, így ezek az eredmények példamutatóak lehetnek iskolánk többi tanulói számára. Az országos latin versenyek közül legalább az egyikben elindult a csoport minden egyes tagja, s valamennyien legalább egy-egy első-tizedik helyezést mondhatnak magukénak.

Nagynevű, hat és nyolc évfolyamos képzésben négy-hat éve e nyelvet tanulókkal, valamint a tizenkettedik évfolyamosokkal egy kategóriában mérve össze tudásukat érték el az említett, csodás eredményeket. A latin nagyon sokat segít a logikus gondolkodás fejlesztésében, minden indoeurópai nyelv alapja, kultúránk bölcsője. Örülök, hogy sikerült velük megszerettetni. Mindkét lányra, illetve az egész csoportra nagyon büszke vagyok.

Borítóképünkön: Babos Réka (balról), dr. Gesztesi Enikő és Sebestyén Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában