Az év rendőre

2021.05.30. 11:30

A közös munka szüli a szakmai sikereket

Legfontosabb feladat az őrs munkájának az összehangolása, valamint, hogy a munkában szerves, hasznos egysége legyünk a kapitányságnak, főkapitányságnak, hangsúlyozta a dunaföldvári őrsparancsnok.

Ihárosi Ibolya

Forrás: MW

Az Év Tolna Megyei Rendőre kitüntető címet adományozta a megyei rendőr-főkapitányság vezetője Kulcsár Szabolcs alezredesnek, a Dunaföldvári Rendőrőrs parancsnokának. A kitüntetett hangsúlyozta, hogy nagyon büszke erre a szakmai elismerésre, mely a legfelső polcra kerül a két éve kapott, Dunaföldvár várossá válásának 30. évfordulóján átvett „Dunaföldvárért Emlékérem” mellé. Az elismerés ugyanakkor felelősséggel is jár a tekintetben, hogy még magasabb színvonalon kell ellátnia feladatait, tette hozzá az alezredes.

Kulcsár Szabolcs mezőgazdasági végzettsége ellenére a rendőrséget választotta, mert mint mondta, mindig is vonzotta ez a pálya. A Kalocsai Rendőrkapitányságon indult a szakmai pályafutása, az érdeklődésének megfelelő bűnügyi területen. Amikor jelenlegi beosztásába került, kihívást jelentett, hogy akkor zajlott a nagy nyugdíjazási hullám. Aki tudott, élt a korábbi kedvezőbb lehetőséggel, ezért az egyik legfontosabb feladat volt a létszám feltöltése és stabilizálása.

Kiépítette a kapcsolatrendszert az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, a polgárőrséggel, amelynek a megyei elnöksége is a városban működik. A kérdésre, hogy melyik volt a legizgalmasabb ügye, azt válaszolta, hogy sok érdekes ügyben értek el sikereket. Bár természetesen nem úgy zajlik, mint a filmekben, hogy megtörténik a bűncselekmény, és akkor a főhős bő egy óra alatt leleplezi bűnöst. Ráadásul soha sem egy ember érdeme, ha rács mögé kerül a tettes.

– Legfontosabb feladat az őrs munkájának az összehangolása, valamint, hogy a munkában szerves, hasznos egysége legyünk a kapitányságnak, főkapitányságnak – hangsúlyozta az őrs­parancsnok.

A kérdésre, hogy mi számít igazi sikernek, azt válaszolta, hogy az eredményes szakmai munka mellett siker és nagy öröm, ha egy állampolgárnak elintézik az ügyét, és azt megköszöni. A rendőri munka egyik legnehezebb része pedig az, hogy olykor a nap 24 órájában helyt kell állni, mégpedig a jogszabályok betartásával. A jelenlegi helyzetben például az alapfeladatok ellátása mellett a járványhelyzet kihívásának is meg kell felelni.

Nemcsak a belső, szakmai, hanem a külső, társadalmi kapcsolatok is szerepet kaptak a sikerekben. Eredményeket értek el például a sorozatbetörések, lakásbetörések terén. Közösen tesznek azért, hogy élhető város maradjon Dunaföldvár, fogalmazott Kulcsár Szabolcs.

Egy őrsparancsnokoknak hétköznapokon sem napi nyolc óra a munkaideje, plusz még jelen kell lennie a város közéletében, a rendezvények este, illetve hétvégeken vannak. Ezekre rendszeresen eljár, mert arra is alkalmat adnak, hogy egy-egy városi ügyet közvetlenebbül, kötetlen formában is meg lehet beszélni a partnerekkel.

Ha egy jó tündér teljesítené három kívánságát, akkor elsőként nemcsak saját magának, a családnak, hanem mindenkinek egészséget kívánna, hiszen ha az megvan, akkor a többit már hozzá lehet tenni, fogalmazott az alezredes. A második kívánság, hogy sikerüljön mindaz, amit az ember el akar érni. „És végül, teljesüljön még három kívánságom” – válaszolta az őrsparancsnok.

Ezzel érdemelte ki az elismerést

Példaértékű alapossága, lelkiismeretessége, szakmai tudása és a rendőrség iránti lojalitásával indokolva a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az Év Tolna Megyei Rendőre megtisztelő címet adományozta Kulcsár Szabolcs alezredesnek, akit 1997. december 1-ji hatállyal neveztek ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományába nyomozónak. A felsőfokú rendőrszervező tiszti szaktanfolyam eredményes elvégzése után 1998. december 1-től rendőr hadnaggyá nevezték ki.

A Solti Rendőr­őrs parancsnokhelyettese volt 2003. február 16-tól. A Dunaföldvári Rendőrőrs parancsnoka 2008. február 1-től. Kérdésünkre a család jelentőségéről azt mondta, hogy a rendőri hivatás sok toleranciát, megértést kíván a házastárstól. Felesége szintén rendőr, és Bács megyében tevékenykedik. Három gyermekük van, két nagyfiú és egy kislány.

Év rendőrei rendészeti kategóriában: 2011 Csibrik Ottó r. zászlós, 2012 Dr. Molnár Ernő r. őrnagy, 2013 Szabácsy Szabolcs r. alezredes, 2014 Dr. Biró Attila r. alezredes, 2015 Izsák László r. alezredes, 2016 Megyeri Zsolt r. őrnagy, 2017 Dudás Zsolt r. alezredes, 2018 Bognárné Sulyok Andrea r. alezredes, 2019 Farner János r. őrnagy, 2020 Cser Attila r. főtörzszászlós, 2021 Kulcsár Szabolcs r. alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában