közönségszavazás

2021.05.12. 20:00

A nagyvirágú liliom lett az év bonyhádi fája

Vizin Balázs

Fotó: V. B.

Lezárult a közönségszavazás, melynek eredménye szerint 2021-ben a nagyvirágú liliom lett „Bonyhád Fája”.

– Most ugyan nem a legszebb képében díszeleg, hiszen elvirágzott már, de még így is üde színfoltja a városközpontnak – mondja a katolikus templom előtt található növényről Schnell-Nagy Erika.

Az online térben meghirdetett közönségszavazást kezdeményező Solymár Imre Városi Könyvtár igazgatója elmondta, toronymagasan a nagyvirágú liliom kapta a legtöbb voksot azon hat fa közül, amelyek versenyben voltak. Emlékeztetett, a Malomkastélynál található platánra, az Istvánmajorban lévő fekete fenyőre, a katolikus templom előtt látható liliomra, a felújított Perczel-kastély udvarán magasló kőrisre, valamint a Perczel-kertben szemügyre vehető páfrányfenyőre és tulipánfára szavazhattak az érdeklődők a könyvtár weboldalán közzétett adatlapon keresztül.

Schnell-Nagy Erika a győztes mellett (a szerző felvétele)

Közel 500 voks érkezett, ami a bibliotéka vezetője szerint szép eredmény – tekintettel arra, hogy első alkalommal hirdették meg a kezdeményezést. – A „Bonyhád Fája” akció ötlete egy korábbi munkaértekezletünk során merült fel, a Föld napjához kapcsolódva. Részben a kényszer, azaz a mostani vírushelyzet szülte a programot, hiszen a korábbi években vetélkedőket, előadásokat és különböző közösségi eseményeket szerveztünk a Föld napjához kapcsolódva. Mivel erre idén sem volt lehetőségük, ezért döntöttek az újítás mellett – világított rá Schnell-Nagy Erika, aki ezúton is köszönetet mondott a szakértő segítségért Chlebovics Miklósnak és Tóth István Zsoltnak.

Eszmei érték

Az volt a szervezők célja, hogy a város különböző területein lévő fák „versenyezzenek”, tehát nem a fajta, sokkal inkább a földrajzi elhelyezkedés volt a döntő szempont a kiválasztásuknál. A nevezett hat darab fáról leírás és fotó is felkerült a Solymár Imre Városi Könyvtár webfelületére és közösségi oldalára, ahol szavazhattak az érdeklődők. Az év fájaként, győztesként kikerült liliom eszmei értéket jelent és szimbolikus jelentőséggel bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában