közönségszavazás

2021.05.12. 20:00

A nagyvirágú liliom lett az év bonyhádi fája

Vizin Balázs

Fotó: V. B.

Lezárult a közönségszavazás, melynek eredménye szerint 2021-ben a nagyvirágú liliom lett „Bonyhád Fája”.

– Most ugyan nem a legszebb képében díszeleg, hiszen elvirágzott már, de még így is üde színfoltja a városközpontnak – mondja a katolikus templom előtt található növényről Schnell-Nagy Erika.

Az online térben meghirdetett közönségszavazást kezdeményező Solymár Imre Városi Könyvtár igazgatója elmondta, toronymagasan a nagyvirágú liliom kapta a legtöbb voksot azon hat fa közül, amelyek versenyben voltak. Emlékeztetett, a Malomkastélynál található platánra, az Istvánmajorban lévő fekete fenyőre, a katolikus templom előtt látható liliomra, a felújított Perczel-kastély udvarán magasló kőrisre, valamint a Perczel-kertben szemügyre vehető páfrányfenyőre és tulipánfára szavazhattak az érdeklődők a könyvtár weboldalán közzétett adatlapon keresztül.

Schnell-Nagy Erika a győztes mellett (a szerző felvétele)

Közel 500 voks érkezett, ami a bibliotéka vezetője szerint szép eredmény – tekintettel arra, hogy első alkalommal hirdették meg a kezdeményezést. – A „Bonyhád Fája” akció ötlete egy korábbi munkaértekezletünk során merült fel, a Föld napjához kapcsolódva. Részben a kényszer, azaz a mostani vírushelyzet szülte a programot, hiszen a korábbi években vetélkedőket, előadásokat és különböző közösségi eseményeket szerveztünk a Föld napjához kapcsolódva. Mivel erre idén sem volt lehetőségük, ezért döntöttek az újítás mellett – világított rá Schnell-Nagy Erika, aki ezúton is köszönetet mondott a szakértő segítségért Chlebovics Miklósnak és Tóth István Zsoltnak.

Eszmei érték

Az volt a szervezők célja, hogy a város különböző területein lévő fák „versenyezzenek”, tehát nem a fajta, sokkal inkább a földrajzi elhelyezkedés volt a döntő szempont a kiválasztásuknál. A nevezett hat darab fáról leírás és fotó is felkerült a Solymár Imre Városi Könyvtár webfelületére és közösségi oldalára, ahol szavazhattak az érdeklődők. Az év fájaként, győztesként kikerült liliom eszmei értéket jelent és szimbolikus jelentőséggel bír.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában