sajtótájékoztató

2021.05.28. 17:30

A szolidaritást is népszerűsítették

A horvátországi földrengés károsultjai javára indított adománygyűjtő kampányt a Tolna Megyei Önkormányzat és a Dombóvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. A tapasztalatokról tartott sajtótájékoztatót a megye képviseletében Orbán Attila közgyűlési alelnök, valamint a nemzetiség nevében Varga-Stadler Gábor.

Tóth Róbert

20210528_Sajtótájékoztató_Szekszárd_Orbán Attila a Tolna megyei önkormányzat alelnöke és a Dombóvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének elnöke Varga-Stadler Gábor tartott sajtótájékoztatót a Horvát országi földrengés károsultjainak megsegítés ügyében. Fotó: Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mátonfai Dénes

– Közel másfél évszázada történt hasonló mértékű földrengés a szomszédos országban – emlékeztetett Varga-Stadler Gábor. Mint ismertette, a tavalyi év végén történt katasztrófa huszonnyolc sebesültet hagyott maga mögött, és hét ember életét követelte, köztük egy gyermekét. Az anyagi kár is nagy volt, egy város fele megsemmisült.

Az adománygyűjtés hónapokon keresztül zajlott, s mint Varga-Stadler Gábor elmondta, az összegyűlt felajánlásokat már az új vezetésnek kívánják eljuttatni, mivel Horvátországban most voltak az önkormányzati választások.

Orbán Attila kijelentette, hogy ilyen jellegű gyűjtésre még nem volt példa a megyében; két partner önkormányzat kezdeményezett közösen egy akciót, melyhez számos más helyhatóság is csatlakozott. Az alelnök szerint rendkívül hasznos tapasztalatokat szereztek a gyűjtés szervezése folyamán. – Nem tudhatjuk, mikor jut bajba egy település, amelynek gyorsan kell a segítség – tette hozzá. Emellett a szolidaritás kultúrája is kialakul szűkebb hazánkban, és teret nyerhet a gondoskodás, az egymásra figyelés.

A sajtótájékoztatón Attala és Paks önkormányzatai is szóba kerültek, mint a csapás károsultjait legpéldásabban segítő települések. Az is kiderült, hogy milliós nagyságrendben gyűlt össze adomány, és egyre több város illetve falu gyarapítja az adományozók táborát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában