helyi kezdeményezések

2021.05.23. 20:00

A veszélyhelyzetben sem állt meg az élet Kakasdon

A koronavírus-járvány Kakasd életében is változásokat hozott, a programok nagy része elmaradt, a közösségi élet háttérbe szorult. A nehézségek ellenére azonban az élet nem állt meg teljesen a faluban.

Szücs Bence

20210311_Kakasd_Schellné Simcsik Orsolya polgármester a készülő Kakasd feliratnál_Foto: Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Természetesen Kakasd is érintett a járványban, hiszen a minket körülvevő nagyobb városok miatt jelentős az átutazó forgalom. A helyiek fegyelmezetten élik a mindennapjaikat, mi pedig próbáljuk élhetőbbé tenni a falut – mondta Schellné Simcsik Orsolya polgármester. A bezártsággal telt időszakban az önkormányzat azon dolgozott, hogy építse, szépítse a völgységi kistelepülést. A munka jelenleg is zajlik a pályázati források segítségével, de a fejlesztések arzenálját egy önkormányzati kezdeményezés is színesíti.

A falu Szekszárd felőli oldalán egy elöregedett üdvözlőtábla fogadta az idelátogatókat. Szó szót követett, a korábbit lebontották és nekiláttak az új köszöntőfelület megtervezésének, ami február végére készült el egy helyi vállalkozónak köszönhetően. – Örülünk, hogy ezentúl méltó módon üdvözölhetjük a hozzánk érkezező vendégeket – mondta Schellné Simcsik Orsolya. A betűk kihelyezésével még nincs vége a projektnek, jelenleg a tereprendezés és a „Fogadj örökbe egy növényt” felhívásnak köszönhetően a terület virágosítása zajlik.

Nemrég, pályázati forrás segítségével Kakasd egyik közintézménye szépülhetett meg.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Kakasdi Bezerédj Amália Óvoda felújítását, energetikai korszerűsítését, valamint az intézmény minibölcsődei szárnyának megépítést tűzték ki célul, közel 195 millió forintból. Sort kerítettek a tetőfedés lebontására, az új tetőszerkezet kialakítására. Az energetikai felújításhoz kapcsolódóan elvégezték a homlokzati nyílászárók cseréjét és az utólagos hőszigetelési munkálatokat. Emellett fűtéskorszerűsítéssel és egy új térköves udvar megépítésével kedveztek a gyermekeknek.

A minibölcsőde létrehozásának köszönhetően kialakítottak egy hét gyermek befogadására alkalmas csoportszobát a hozzá tartozó fejlesztő helyiségekkel együtt. Ehhez kapcsolódva, a Magyar Falu Program keretében ötmillió forintból óvodai játszóeszközöket telepítettek.

Megoldják

A már létrejött újítások mellett több olyan terv és folyamatban lévő beruházás jellemzi Kakasd életét, amelyek mind a település fejlődését szolgálják. Közülük egy, a már régóta problémát jelentő, nem megfelelően elvezetett csapadékvíz kérdése a Rákóczi Ferenc utcában.

Ezzel párhuzamosan a szabad­idős tevékenységek szerelmeseinek is kedvez a falu vezetősége. Bicikliutat építenek a Széptölgyes és Kakasd közti szakaszon. A Kossuth és a Rákóczi utcában pedig kerékpárosnyom-kijelölésén dolgozik a kivitelező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában