Varsád

2021.05.30. 16:00

Közel harminckétmillió forintból fejlődik a település

A Tolna megyei kistelepülés minden lehetőséget megragad, hogy élhetőbbé tegye környezetét. Az önkormányzat a Magyar Falu Program kezdetétől minden évben nagy reményekkel pályázik. A tavalyi felhívásoknak köszönhetően többször is lehetőséget kaptak a fejlesztésre.

Szücs Bence

Fotó: A szerző felvétele

A Tolnai-Hegyhát dombjai közt, a település bevezető útszakaszához érkezve jól látható a helységnév alá kihelyezett Magyar Falu Program (MFP) támogatói táblája. Ezzel is jelezve, hogy a falu részt vesz az ötezer fős népességszámnál kisebb települések pályázati felhívásaiban.

– Nagy segítséget jelentenek számunkra a MFP kiírásai, hiszen a korábbi években hasonló paraméterekkel, százszázalékos támogatottsággal nem volt lehetőségünk pályázni – mondta Andrási Zoltánné, Varsád polgármestere.

A falu fekvéséből adódóan számtalan vis maior esemény történt a rendkívüli időjárás miatt. Az épületekben és az utakban károk keletkeztek, de ezzel párhuzamosan az idő múlása is nyomott hagyott a településen. Tavaly háromszor nyert a Magyar Falu Programban a település.

– A MFP pályázati felhívásainak kezdetén, 2019-ben településünk az elsők közt élt a lehetőséggel és támogatást nyert a helyi óvoda felújítására – utalt vissza az akkor közel harmincmillió forintos támogatásra a polgármester. Tavaly sem történt ez másképp, igyekeztek minden lehetséges támogatást megragadni a program keretében.

Ennek alapján közel harminckétmillió forintot nyertek a falu szépítésére. Elsőként orvosi eszközök beszerzésére nyújtottak be kérelmet. A nyertes elbírálásnak köszönhetően 1 416 862 forintból bővülhetett a háziorvos rendelője. Andrási Zoltánné elmondta, a doktor igényeit felmérve, főként a számítástechnika korszerűsítését tűzték ki célul a vizsgálatokat segítő eszközök beszerzése mellett.

– Nagy segítséget nyújt a gyönki székhelyű háziorvosunknak a fejlesztés, hiszen a számítástechnika fejlődésével párhuzamosan egyszerűbb lett a beteg-orvos kapcsolata. A leletek bemutatását és a vényköteles gyógyszerek felírását már elektronikus formában is végezheti.

Az MFP közterület-karbantartását szolgáló eszközbeszerzés című felhívásán is pályázott a település. Az egyre növekvő zöldterület több munkát és korszerűbb gépesítést igényelt, amit 2,5 millió forintból oldhatott meg a település. A tíz közfoglalkoztatott dolgozó helyi feladatait ezentúl tíz korszerű gép segíti.

– A faluban több idős lakosunk él, akik nem tudják karbantartani a házuk előtti területet, valamint egyre több kert marad magára az elvándorlás következtében. Ezek ellátását a Start közmunkaprogram dolgozói végzik. Feladataikat az új fűnyírók, motoros kaszák és a különböző célszerszámok nagyban megkönnyítik.

A fejlesztések arzenálját egy közel huszonnyolcmillió forintos beruházás is ékesíti, melyben a település egy elöregedett, kátyús útszakaszát fogják helyrehozni. A Kistormás felőli, helyi futballpálya melletti összekötő útszakasz már járhatatlan állapotba került. Ezt a támogatásnak köszönhetően új aszfaltburkolattal fogják ellátni. Ez érinti a jelenleg zajló csapadékvíz-elvezetés kialakításának munkaterületét, így a Kistormás felőli szakasz lefedettségét követően kezdődhet a kivitelezés.

– Reméljük, hogy a munkálatok befejezésével Varsád szebb és élhetőbb környezetet kap, ami hozzájárulhat az elvándorlás csökkentéséhez.

Borítóképünkön: Andrási Zoltánné a felújításra váró, leromlott állapotú útszakaszt mutatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában