vizsgák

2021.05.29. 07:19

Nyolcszáz tanuló ad számot szaktudásáról

Befejeződtek az érettségi vizsgák május 25-én, ezzel párhuzamosan pedig elindultak a szakmai vizsgák a szakképző intézményekben. A Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó kilenc iskolában közel nyolcszáz tanuló ad számot a szakmai ismereteiről.

Kalmár Klaudia

Forrás: Beküldött kép

Május 25-én befejeződtek a 2021. május-júniusi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgái, amelyeket a tanévben közel ezerkétszáz helyszínen, az egészségvédelmi óvintézkedések betartásával bonyolítottak le a vizsgaszervező intézmények. Azok az idén végzős érettségizők, akik önhibájukon kívül, például koronavírus-fertőzés miatt nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgákon, szóbeli vizsgát tehetnek.

Az írásbelik feladatlapjait és javítási-értékelési útmutatóit az Oktatási Hivatal az előzetes ütemezésnek megfelelően, folyamatosan nyilvánosságra hozta honlapján. Az érettségi június 3. és 10. között az emelt szintű, majd június 14. és 25. között a középszintű szóbelikkel folytatódik a jogszabályban meghatározottak szerint.

Ezzel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is az intézményekben, köztük a Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó kilenc iskolában is. Mintegy nyolcszáz tanuló ad számot május-június hónapban a szakmai ismereteiről.

A Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz összesen kilenc iskola tartozik. A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégiumban május 11-én kezdődtek el a szakmai vizsgák az írásbelikkel, és június 10-ével zárulnak majd.

Közel kétszáz tanuló bizonyíthatja tudását ezekben a hetekben hegesztő, kőműves, gépi forgácsoló, karosszérialakatos, asztalos, burkoló, erős­áramú elektrotechnikus, informatikai rendszerüzemeltető technikus, gépgyártás-technológiai technikus, kozmetikus, autószerelő szakmákban. A gyakorlati vizsgák nagy része az iskola falai között zajlik le, a hegesztő és a kőműves tanulók vizsgáznak külső helyszínen.

A Tolna Megyei SZC I. István Szakképző Iskolában Pakson május 13-án kezdődtek a szakmai írásbeli vizsgák, és június 24-ével zárul a szakmai vizsgaidőszak.

Mintegy nyolcvan diák ad számot tudásáról Pakson tizenkét szakmai vizsga keretében, többek között eladók, épületgépész technikusok, szociális gondozók bizonyíthattak az elmúlt hetekben – tájékoztatott Berekméryné Hargitai Éva, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kommunikációs előadója. Hozzátette, a vonatkozó rendelkezések értelmében a szakképző iskolák, technikumok megtartják az írásbeli, valamint a gyakorlati vizsgákat is.

Többek között a járványügyi előírásoknak megfelelően zajlik a beléptetés, egy teremben nem tartózkodhat tíznél több vizsgázó, mindenhol biztosított a tanulók számára a kézfertőtlenítés lehetősége, az intézmények gondoskodnak a másfél méteres távolság betartásáról, szellőztetésről, kérik a maszk viselését, szükség esetén gumikesztyűt is biztosítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában