halfőző verseny

2021.06.29. 12:20

A leányvári pincesoron ezúttal is uszonyosok főttek saját levükben

A megannyi vonzerő mellett egy különlegesség is csábította a látogatókat a múlt szombaton Sióagárdra. A település ugyanis ismét megrendezte a leányvári pincesoron az Sió-menti Országos Halfőző Versenyt. A sorozat tavaly, a járványveszély miatt szakadt meg átmenetileg, így az idei lett a XXVI. találkozó.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

– A hosszú szünet miatt sokan várták már ezt a rendezvényt – mondta el lapunknak Gerő Attila polgármester. – Ennek megfelelően rengetegen is érkeztek, vendégeinket több helyszínen várták a programok. Ez alkalommal is arra törekedtünk, hogy minden korosztály megtalálja a számára kellemes elfoglaltságot. Azt is hadd tegyem hozzá, hogy megyei előadók, együtteseket számára is teremtettünk fellépési lehetőséget. Miután magas színvonalat nyújtó csapatokról van szó, ezt a támogatást maradéktalanul megérdemlik.

Gerő Attila, Sióagárd polgármestere

A község vezetőjének szándéka a különböző korosztályoknak nyújtott kínálatról, a látott példák alapján, tökéletesen megvalósult. A helyi Sióvölgye Horgász Egyesület, Pesti Gyuláné elnök vezetésével a gyermekek számára tartott játékokat, versenyeket. Nemcsak a kicsik, de a nagyobbak is jót mulattak a kaposvári Bábszíntér Vitéz László és az elátkozott malom című bábjátékán, melyet Pályi János a legendás Kemény Henrik tanítványaként mutatott be.

Ekkor már, késő délelőtt lévén, fellobbantak a tüzek a bográcsok alatt. Számos baráti társaság döntött úgy, hogy ekkor és itt készíti el azt a halételt, melyet majd később elfogyaszt.

A zsűri tizenöt mintát kóstolt meg és döntött a helyezésekről

 

– Tizenöten neveztek be a versenyre – adott tájékoztatást Kissné Hóner Magdolna, a művelődési ház vezetője. – Az indulók ez alkalommal kizárólag halászlé kategóriában mérték össze tudásukat. Az öttagú zsűri előtti asztalon tizenöt tálban gőzölgött a halleves. A Barsi Zoltán vezette bírálóbizottság a kóstolás után úgy döntött, hogy a harmadik helyezést Horváth Péternek, a másodikat Danóczy Nándornak ítéli, a győztes pedig Hotter Attila lett, valamennyien sióagárdi lakosok.

 

Maga a rendezvény az eredményhirdetéssel nem ért véget. Sőt, ezután jött a java, a Muslinca férfikarral, a Szekszárdi Hangszerelem Zenestúdió koncertjével, Komáromi Pisti fellépésével, a kaposvári Roxínház musical válogatásával, a HuMen zenekar bemutatkozásával, végül pedig az éjszakába nyúló leányvári bulival.

Kicsik és nagyok is élvezettel fi gyelték a népszerű bábelőadást

Írjon! Szóljon!Várjuk olvasóink leveleit (címünk: Tatabánya, Mártírok út 44.). A normális hangvételű írások között nem válogatunk, azokat közöljük. A Programajánló rovatban közzé tesszük a következő időszak – kiemelten a hétvége – eseményeit. Az ingyenes események ingyen bekerülhetnek a lapba. A belépőjegyes rendezvényeket hirdetésben lehet reklámozni.

Magas minőség

– A mintahalászlevek mindegyike elérte legalább a jó színvonalat – közölte Barsi Zoltán, a zsűri elnöke. – Nem először vagyok a bírálóbizottságban, a korábbi években előfordult némi minőségi egyenetlenség. Most legfeljebb a lényeget nem befolyásoló apróságokat tehettünk volna szóvá. A három dobogós helyezett esetében nem volt könnyű a végső döntés. Végül is szavaztunk és mivel a zsűri páratlan létszámból állt, a kérdés eldőlt.

A legtöbb szavazatot, mint a főanyagban írtuk, Hotter Attila kapta. Róla érdemes tudni, hogy igazi halkészítő őstehetség, gyakorlatilag nincs olyan Sió-menti Országos Halfőző Verseny, melyen ne lenne ott a legjobbak között.

Délszláv ízek

A magyaros halászlé mellett, igazi kuriózumként, ćevapčići és pljeskavica is a vendégek rendelkezésre állt. A jellegzetes délszláv étkeket a Savanya Pálinkaház előtti leányvári bisztró és fröccsterasz kínálta.

– Tavaly szeptemberben nyitottunk – tudtuk meg Savanya Gézáné tulajdonostól. – Tizenkilencre húztunk lapot, de nem tehettünk mást, hiszen a pálinkakereskedelem is visszaesett. Vejem vajdasági születésű, jártas a szerb konyhában is, magával hozta az ottani ízeket. Nem kell elmenni értük Szerbiába vagy Horvátországba.

A választékot kézműves hamburgerek, valamint italok is színesítik. Az ínyencek jóféle Savanya pálinkát is kóstolhatnak.

Borítóképünkön: ez alkalommal is baráti társaságok adtak egymásnak találkozót Sióagárd-Leányvárban, igazán jó hangulatban telt a tartalmas nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában