Sokkoló

2021.06.26. 13:36

Dunaföldvárra hatalmas erővel csapott le a vihar

Hiába volt meteorológiai figyelmeztetés, ilyen méretű viharra senki sem számított Dunaföldváron.

Kállai Félix (DUOL.hu)

Forrás: DUOL

Fotó: Beküldött kép

Erős, szűnni nem akaró volt villámlás, a szél vízszintesen fújta az esőt, jégeső zúdult a településre. Ereje nagy károkat okozott. Több helyen nem volt áram, a Dunaföldváron még szombat délelőtt is áramszünet volt néhány utcában, házban.

Az orkán erejű szél és a hirtelen jött hatalmas mennyiségű csapadék a Sziget közről az Alsó Bölcske utcára nagy mennyiségű vizet zúdított kövekkel, sártengert hagyva maga után. Beszámolók szerint mindent elmosott, ami az útjába került, aknafedelet és terelő táblákat is. Olvasóink beszámolója szerint ilyen félelmetes vihart még nem éltek át. Sokkoló volt a vihar és valóban félelmet keltő.

Csányi Imre, a Dunaföldvári Önkétes Tűzoltó Egyesület vezetője elmondta, hogy egész éjjel dolgoztak, hogy elhárítsák a viharkárokat. Kidőlt fákhoz hívták őket és házaknál szivattyúzták a vizet. Elmondása szerint több ingatlanban is kár keletkezett. Este 22 órától reggel 08 óráig folyamatosan dolgoztak a kárhelyszíneken nyolc fővel és két járművel. Segítséget kaptak a paksi hivatásos és a bölcskei önkéntes tűzoltóktól is.

A város szinte minden pontjáról jelentettek kisebb-nagyobb károkat. Csupor Gábor a Bölcske utcára lezúduló folyamot, kő- és sártengert örökítette meg. Csigi Péter videója pedig a Bölcskei utcai ma reggeli állapotokról készült.

A Felső-Bölcske utcai temetőnél a kanyarban egy jó darab friss aszfaltot vitt odébb a víz. A Városüzemeltetés munkatársai dolgoznak a károk enyhítésén, alábbi képünkön éppen az iszapot szedik fel egy munkagéppel és kézi erővel.

Fotó: Beküldött kép

Szabó Péter a Sziget közben él 1998 óta. Elmondása szerint olyan vihar, víz még nem volt, hogy az udvarba bejött volna. Eddig. Most minden úszott. Az út teljes szélességében ömlött a víz. Ahol fel tudott csapódni, ott mintegy másfél méteres magasságot is elért. Szóval ez extrém vízmennyiség volt – összegezte a tapasztalatait.

Egy dunaföldvári Facebook csoportban írta valaki, hogy a szuterénban derékig ér a víz, két szivattyúval is dolgoznak a kárenyhítésen. Egy másik ingatlanban kidőlt egy nagy fa, mint egy fogpiszkáló. A lakóház melletti szerszámosra esett „Elvitte” a kisház felét, lassan ereszkedik, valószínű ki fog dőlni teljesen.

Egy beszámoló szerint az árok tele van vízzel, betört ablakok vannak az utcában, valahol áram se volt. Redőnyök szanaszét, az utcán is állt a sár, a víz, a moha. A jég úgy kopogott azt hitték betörik az ablak. A Shell kút és a 6-os út kereszteződésnél a jelzőlámpák nem működnek, mert az egyiket leszakította a szél.

Fotó: Dunaföldvári ÖTE

Több helyen megbontotta a tetőt a vihar. Egy mozgáskorlátozott nőnél is ez történt. Nehéz anyagi körülmények között él, nehezen tud közlekedni, építőanyagot beszerezni. Mesterembereket sem ismer, akiket hívhatna. Aki tud segíteni (ácsra, faanyagra és cserepekre is szüksége lenne) a 06706667589-es telefonszámon jelentkezzen.

Borítóképünk: nagy pusztítást végzett a vihar Dunaföldváron

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában