utazás

2021.06.17. 11:30

Némi macerával jár, ha külföldi nyaralást választunk

Folyamatosan változnak a külföldi országokba való beutazás szabályai, amelyek okoznak némi nehézséget az utazásokat szervezőknek. A Tolna megyeiek körében még mindig Horvátország a legnépszerűbb úti cél.

Brunner Mónika

A view of the beach at Moscenicka draga, near Croatia's western town of Rijeka, on Adriatic sea , on July 10, 2020. - The number of tourists in Croatia has increased, but at the same time the number of people suffering from the novel coronavirus, COVID-19, is growing. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Denis Lovrovic

Kristóf Istvánné szekszárdi utazásiiroda-vezető, tulajdonos lapunknak elmondta, hogy mire elkészítik a tájékoztatókat egy-egy utazási szabállyal kapcsolatban, az újra megváltozik. „Egy biztos, hogy egyre több ország lazít a járvány miatti előírásokon, de több esetben kérik még a védettségi igazolvány mellé az angol nyelvű igazolást az oltottságról” – mondta, hozzátéve, hogy a Tolna megyeiek számára még mindig Horvátország a legnépszerűbb úti cél, Görögország a második, míg Törökország a harmadik helyen áll.

Egyiptomot is többen szeretik, a beutazáshoz azonban negatív PCR-teszt szükséges: azt valamennyi repülőtérre érkező utas köteles bemutatni angol nyelven, kinyomtatva, aláírva és lepecsételve. A vizsgálat eredménye a gép indulásától számított hetvenkét óránál nem lehet régebbi. A negatív teszt felmutatása alól egyedül a hat éven aluli gyermekek kapnak felmentést. Kristóf Istvánné azt is ismertette, hogy kollégái jelenleg is tanulmányi úton vannak külföldön.

Aki határon túli utat választ, általában egy hetet pihen a nyaralóhelyen. A nyaralók elsősorban azokat a külföldi országokat választják, amelyeket charterjáratokkal el tudnak érni. Az idősebb korosztály pedig, attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e védettségi igazolvánnyal vagy sem, inkább a belföldi utazás mellett voksolnak. A hazai úti célok közül a Balatont, a Bakonyt, az Északi-középhegységet kedvelik a legtöbben, és ezeken a helyeken négy-öt napot töltenek. Az is jellemző a Tolna megyeikre, hogy picit tartanak még a nagyobb, hosszabb utaktól.

A Tolna megyéből Horvátországba beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát. A schengeni országokból érkezők a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni. Oltási igazolvány hiányában 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával is átléphető a határ. A horvát hatóságok a járványügyi helyzet miatt a tervezett utazások elhalasztását javasolják.

Országok, ahova korlátozás nélkül utazhatunk védettségi igazolvánnyal

A Konzuli Szolgálat honlapján az olvasható, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter folyamatosan tárgyal, hogy külföldön is elfogadják a védettségi igazolványt. Egyelőre az alábbi országokba lehet korlátozás-mentesen beutazni az oltottságot igazoló plasztikkártyával: Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Monte­negró, Szerb Köztársaság, Szlovénia, Törökország, Ukrajna.

Az internetes oldalon hangsúlyozzák, hogy Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt.

Borítóképünk: Horvátország és Görögország kedvelt úti cél, itthon pedig természetesen a Balaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában