riport

2021.06.08. 14:00

Sokat tesznek azért, hogy ismét pezsegjen a közélet

Számtalan változást hozott a koronavírus-járvány Zomba életében, ami főként a közéletben és a rendezvények területén érzékelhető. A helyiek fegyelmezetten védekeznek, az önkormányzat pedig segítette a bezártsággal töltött napok átvészelését.

Szücs Bence

Fotó: A szerző felvétele

Tavaszi, napsütéses idő jellemezte Zomba központját ottjártunkkor, de a polgármesteri hivatal ajtaját zárva találtuk, hiszen a járványügyi intézkedéseknek megfelelően az önkormányzat épületébe előzetes bejelentkezéssel és a kihelyezett csengő megnyomásával léphetünk be a jelenleg is zajló koronavírus-járvány miatt.

– Az igazság az, hogy a pandémia, mint minden településre, sajnos hozzánk is betette a lábát – kezdte beszélgetésünket Szűcs Sándor polgármester. – Különösebb intézkedéseket nem hoztam, a központi előírásokat alkalmazva próbálunk működni és élni – folytatta.

Köztudott, hogy mind iskolai, mind községi szinten Zombán számtalan programot tartanak minden évben, de ezek mindegyike elmaradt. Az őszi időszaktól számítva a nagy hagyományú szüreti napot külön helyszíneken, kisebb csoportokban még lebonyolították, de idősek világnapját, karácsonyi ünnepséget és évzáró ünnepségeket sem tartottak. A közösségi élet itt is háttérbe szorult a kilenc aktív civil szervezet ellenére is. Az önkormányzat minden felmerülő kérdésben, problémában segíti az lakosságot. A Tolna Megyei Kormányhivatal kezdeményezéséből adódóan, a Bonyhádi Járási Hivatalnak köszönhetően Zombára is eljut az új, közügyek lebonyolítását segítő program.

– A kialakult helyzet ellenére, az önkormányzati feladatok ellátása, közterületi karbantartások, kisebb szükséges javítások és beruházások természetesen működnek, a település igyekszik fejlődni – tette hozzá a polgármester.

Az egyik beruházást idén tavasszal kezdték. A helyi óvoda és bölcsőde lejtős, balesetveszélyes udvarán egy sík területet alakítanak ki.

– Aki ismeri a zombai óvoda és bölcsődét, az tudja, hogy a völgységre jellemző dimbes-dombos hatalmas zöld terület jellemzi, sajnos nem rendelkezik egyenes, sík szakasszal. Egy ilyen létrehozására közel kétmillió forintot áldoz az önkormányzat, a jelenleg elkerített területen óvodai játszóeszközök telepítése és tereprendezés zajlik – tájékoztatott Szűcs Sándor.

Az intézmény fontos közösségi szerepet tölt be Zomba életében, így ennek további fejlesztésére és korszerűsítésére pályázatokat nyújtanak be.

A község polgármestere elmondta, hogy a Magyar Falu Programban főként a kül- és belterületi utak rendbetételét szeretnék megvalósítani. Ebből két szakasz újjáépítése történhet meg nyertes pályázat esetén. Szentgál-Szőlőhegy vonatkozásában már évtizedek óta tervezik, hogy a faluból a temetőbe vezető, nagy lejtésfokú utat egy beton burkolattal lássák el. Emellett egy Zomba belterületén fekvő, új lakóparkban épített családi házhoz szeretnének szilárd burkolatú utat vezetni. A Belügyminisztérium által meghirdetett felhívásokon tizenötmillió forint értékben pályáztak járdafelújításra. Ennek keretében, a korábban felújított Rákóczi utcában húzódó járdát egy harmadik szakaszos, befejező projekttel tennék rendbe.

A jövőre nézve számtalan terv és elképzelés jellemzi a zombai önkormányzat gondolkodását. A beadott pályázatokon felül még több projekthez is szükségük lenne támogatásra.

– Van egy önkormányzati tulajdonú gyógyszertárunk, ami egy régi, korszerűtlen épületben működik. Ahhoz, hogy olyan külsőt kapjon, ami korszerű és időtálló, ahhoz közel ötvenmillió forintot kell nyernünk – szögezte le Szűcs Sándor.

Elmondta azt is, hogy fő céljuk a korábban megvalósított beruházások, régebbi felújítások szinten tartása, hiszen a köz­épületek használatban vannak, elkoptak, így külső karbantartást igényelnek.

– A megannyi tervünk közül talán a legfontosabb, hogy a járványügyi intézkedések lazulásával párhuzamosan, a helyi civil szervezetek segítségével ismét újrainduljon a faluban az élet és a pezsgés – zárta Szűcs Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában