Az állatorvos válaszol

2021.07.12. 15:30

Beoltassuk-e kedvencünket hőségben?

Kell-e figyelnie az időjárási körülményekre, ha a felelős állattartó oltatni szeretné háziállatát?

B. M.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A kánikula az állatok szervezetét is megterheli. A legtöbb gazdi talán nem is gondol rá, hogy ezt az oltások időzítésénél is érdemes figyelembe venni – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

– Erről azért is érdemes beszélni, mert sok ember a védőoltásokat annyira veszélytelennek tartja, hogy gyakran akkor is kérik az állatok beoltását, amikor azokat éppen egy betegség miatt kellett a rendelőbe vinni: „Ha már itt vagyunk, egyúttal be is kellene oltani” – mondják gyakran a vizsgálat során, de ilyenkor az oltás ellenjavallt, hiszen a meglévő betegséget súlyosbíthatja.

A szélsőséges meleg egyike azon stressztényezőknek, amelyek közvetve hozzájárulhatnak az oltási „balesetekhez”, ezért javasolt az oltás halasztása az időjárás kedvezőbbre fordulásáig. Lehet, hogy több százból egy állattal lenne csak gond, de ez akkor is nagyon rossz érzés az állatorvosnak, nem beszélve a gazda fájdalmáról.

Az alapvető oltások védő hatása több mint egy év. Bár a veszettségi oltás a törvény szerint egy évig érvényes, az állatorvos betegség esetén vagy egyéb indokolt esetben ezt elhalaszthatja. Az egyéb, hatóságilag nem kötelező védőoltásokat pedig érdemes a legoptimálisabb időszakra időzíteni, az állat egyedi állapotát, előző oltásait is figyelembe véve.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában