utazás

2021.07.10. 13:00

Mit vigyünk magunkkal, ha nyaralni indulunk?

Milyen felszerelések, gyógyszerek legyenek nálunk, ha kisgyermekkel indulunk útnak? Ezekről kérdeztük dr. Horváth Gábor szekszárdi házi gyermekorvost.

G. R.

– Ha kisgyermekkel utazunk, különösen ha napsütötte vízpartra készülünk, legyen nálunk magas faktorszámú fényvédő krém, lehetőleg 50 faktoros, amiből nem érdemes a legolcsóbbat választani. A magasabb ár ez esetben a magasabb minőséget is jelenti – hangsúlyozta a gyermekorvos. Hozzátette, naponta legalább kétszer kenjük be a kicsiket.

– Nem csak a kisgyermekeseket, mindenkit figyelmeztetünk, hogy kerüljék a déli napot. A legideálisabb kora reggel és késő este napsütött helyen tartózkodni, de gyermeket 12–15 óra között kifejezetten ártalmas tűző napra vinni – nyomatékosította. Nagyon figyeljünk arra, hogy nyáron, főként tűző napon soha ne hagyjunk autóban gyermeket, mert már néhány perc is életveszélyes lehet.

Lehetőleg hűtőtáskában mindenképpen vigyünk magunkkal néhány gyógyszert, láz- és hányáscsillapítót, panthenolt, ha mégis leégne a gyermek, valamint Betadine-t, hiszen sérülés mindig könnyen érheti a gyerekeket. Hogy ezt elkerüljük, mielőtt a vízbe engedjük, mindig adjunk a lábára fix talpú, tépőzáras, víz­álló szandált, mert a kagylók könnyen mély sebet ejtenek a kicsik lábán.

Ne öltöztessük túl a csecsemőket nyáron, mert ez hőpangást okoz, a testhőmérsékletük magasra emelkedik – figyelmeztet a gyermekorvos, aki a közkedvelt jégkásától is melegen óvja a szülőket, amely könnyen torokgyulladást okozhat, így aztán a szép nyaralásból csúnya betegségsorozat alakulhat ki.

Címkék#nyaralas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában