az orvos válaszol

2021.07.27. 12:46

Sokan nem tudják, milyen esetben kell mentőt hívni

Közel három éve indított közös kampányt a betegek egészségnevelése érdekében az orvosi és a gyógyszerészi kamara, amelynek részeként plakátokat és szórólapokat helyeztek ki a kórházakban, orvosi rendelőkben, gyógyszertárakban. Ennek ellenére nem túl sokat változott a lakosság egészségtudatossága – mutatott rá dr. Ferk Dóra háziorvos.

G. R.

Mentőautó távozik a budapesti Szent László Kórházból 2020. március 10-én.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Mint mondta, hiányos ismereteik miatt a betegek gyakran nem a megfelelő ellátóhelyet keresik fel panaszukkal, tovább terhelve ezzel a rendszert. Dr. Ferk Dóra egyetért az ötlet elindítójával abban, hogy ezzel nemcsak a betegek eligazodását segítik, hanem az egészségügyben dolgozók és a patikusok munkáját is megkönnyítik.

Ahogy a plakátokon is látható, ha tehát bizonytalanok vagyunk gyógyszereink szedésében, fejfájás, ízületi fájdalom, hasmenés, menstruációs görcs, emésztési panasz gyötör, enyhe lázunk van vagy megfáztunk, menjünk gyógyszertárba!

Sérülés, húzódás, tartós ízületi fájdalom, vény nélküli gyógyszerre nem javuló légúti, emésztési panaszok, magas vérnyomás, cukorbetegség gondozása esetén forduljunk háziorvosunkhoz! Ügyeletet csak vény nélküli gyógyszer hatására sem javuló nagyon magas láz, hirtelen kialakuló fájdalom, görcs, krónikus betegségek akut panaszai, valamint olyan probléma miatt keressünk fel, ami a következő rendelési időig nem várhat. Csak a legsürgősebb esetben menjünk kórházba, hívjuk a mentőt! Ilyenek a nyomó, égő mellkasi vagy hasi panaszok, a fulladás vagy nehézlégzés, hirtelen kialakuló végtaggyengeség vagy beszédzavar, esetleg zavartság, eszméletvesztés – figyelmeztet a háziorvos.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában