haltelepítés

2021.07.14. 10:20

Több hal került tavaly a tavakba

Az előző évihez képest négy százalékkal nőtt a hazai tógazdaságok haltermelése tavaly, mennyisége 21 ezer 353 tonna volt – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából.

TN

A felmérésből az látszik, hogy a haltermelés döntő hányadát több éve ugyanaz a három régió adja: Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön koncentrálódott a halhústermelés 84,3 százaléka. Megyénként megvizsgálva a legtöbb halat továbbra is Hajdú-Bihar megyében termelték, de jelentős mennyiséget halásztak le Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Békés, Baranya és Csongrád-Csanád megyében is.

Az összefoglaló szerint a halastavak 69 százalékán étkezési, 21 százalékán növendékhalat állítanak elő, míg hét százalékát ivadéknevelésre, a fennmaradó három százalékot pedig egyéb célra hasznosítják.

A tógazdaságok étkezési célú haltermelésének 82,7 százaléka ponty volt, az előállított ponty mennyisége 480 tonnával nőtt 2019-hez képest. A hektáronkénti összes halszaporulat 525 kilogramm, míg a pontyszaporulat 439 kilogramm volt tavaly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában