vandalizmus váralján

2021.08.04. 17:30

Facsemetét törtek derékba, tetőlécet használtak gyújtósnak

Eddig még ismeretlen tettesek okoztak kárt a váraljai parkerdőben. Gyújtósnak használták a házikók tetőt alkotó léceit. A polgármester reméli, hogy sikerül kamerákat telepíteni a helyszínre.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Horváth Klárához nemrég vendégek érkeztek Váraljára. Sümegen élő testvérei látogattak – családjaikkal együtt – a festői szépségű Tolna megyei településre.

– Sógornőm jól emlékezett arra, hogy milyen kellemes hely a közeli parkerdő – mondta Horváth Klára. – Javaslatára hétfőn valamennyien felkerekedtünk és elsétáltunk a helyszínre. Közben az járt a fejemben, hogy még szebb lett, az időközben elültetett facsemetéknek köszönhetően.

Ehhez képest a lelkes kiránduló csapat elé megrázó látvány tárult. Vandál kezek eltördelték a facsemetéket, a tóparti házikók tetejéről pedig leszaggatták a tetőt alkotó léceket, és gyújtósnak használták azokat.

– A sírás kerülgetett – érzékeltette lelkiállapotát Horváth Klára. – Mindannyian döbbenten álltunk, és az járt a fejünkben, hogy kik tehették ezt és miért? Tönkretették azt, ami sok embernek örömet okozott.

„Te kicsi fácska, akit nem is olyan régen ünnepélyes keretek között, több társaddal együtt annak reményében ültettünk el ide, hogy majdan árnyékodban megpihenhessenek azok, akik azért érkeztek településünkre, hogy megcsodálják ezt a gyönyörű parkerdőt, kis falunk büszkeségét” – így kezdődik Sziebert Éva bejegyzése a legnagyobb közösségi portálon. Váralja polgármestere, érthető módon, mély szomorúsággal reagált a rombolásra. „Vasárnap éjszaka egy népes társaság derékban ketté törte alig szárba szökkent életed. Sajnos, nem csak te jártál így, hanem előtted már több társad is. Valakiknek szemet szúrt éppen életnek indult, alig kizöldellt létetek (...) De alig jártak jobban a parton álló kicsi házikók, amelyek arra lettek volt hívatva, hogy egy-egy család vagy baráti társaság számára menedéket nyújtsanak napsütés, eső elől, ám valakik konstatálták, hogy tetejük száraz fából van, mely bizonyára jól ég, és mivel az éj leple alatt gondolom, már nem akartak az erdőbe menni gyújtóst keresni, ezért hát a kis házaink tetejét használták gyújtósnak…”

– Bonyhád és Váralja pályázati pénzeiből, jelentős ráfordítással rendeztük és gyarapítottuk ezt a helyszínt – közölte Sziebert Éva. – A facsemetéket mások mellett Potápi Árpád János államtitkár, dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott és Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök ültette tavalyelőtt. A hasonló rombolások, károkozások elkerülése érdekében kezdeményeztem, hogy üljön össze Bonyhád és Váralja önkormányzata, valamint a váraljai horgászegyesület. Így, hármasban tekintjük át azt, hogy milyen lehetőségeink lennének egy kamerarendszer beszerzésére és felszerelésére a parkerdőben.

Borítókép: Ez a látvány fogadta hétfőn reggel a váraljai parkerdő látogatóit. Sziebert Éva is felmérte a rombolást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában