várják az ötleteket

2021.08.04. 19:00

Hármas ikreket hozott világra egy teveli tehén, adjon nevet a borjaknak!

Hármas ikreket hozott világra egy tehén a Teveli Zrt. telephelyén. Ritka az ilyen ellés, még ritkább, hogy mind a három borjú egészséges.

Rónai Gábor

Fotó: Beküldött kép

Ritka pillanatoknak lehettek tanúi a teveli „téesz” dolgozói, az egyik magyar tarkamarha ugyanis hármas ikreket hozott világra. Nemcsak a hármas, de a páros ellés is ritka a teheneknél, ahhoz pedig nagy szerencse is kell, hogy mind a három kisborjú életben maradjon, mondta lapunknak Juhász György inszeminátor. A szakember elárulta, hogy mesterséges úton történt a megtermékenyítés, s elsősorban a hormonkezelésnek köszönhető, hogy három borjú is született, s mindegyik egészséges. A kicsik – amelyek közül kettő bika, egy pedig üsző – négy naposak, s egyenként húsz kilós súllyal jöttek a világra.

Juhász Gyögy hozzátette, hogy a vemhességi idő a teheneknél kétszáznyolcvanöt nap, a kisborjúk ennél tizenöt nappal korábban születtek. A Sári nevű tehénnek ez volt a harmadik ellése, s először hozott világra hármas ikreket. A borjaknak egyelőre nincs nevük, a szakemberek olvasóinktól is várják az ötleteket – a TEOL.hu " target="_blank">Facebook-oldalán, a cikkhez hozzászólva lehet javaslatokat tenni a nevekre.

Sári igencsak termelékeny tehénnek számít, évente 8000 kilónyi tejet ad (fontos tudni, hogy a hozamot nem literben, hanem kilóban mérik a szakemberek), amúgy átlagosan 8260 kiló az egy tehénre jutó éves mennyiség, amivel a Teveli Zrt. országos szinten is a legjobbak közé tartozik. Juhász György elmondta, összesen négyszázhuszonkilenc tehén tartozik az állományhoz, a nagy többsége magyar tarkamarha, de Holstein-frízből is van jó pár – utóbbiak tejhozama a magasabb.

Tolnai László gondozó a négy napos kisborjúkkal (Beküldött fotó)

Évente négyszázötven-ötszáz borjú születik a Teveli Zrt. telephelyén, egy tehén – a vemhességi időt tekintve – egy évben akár kétszer is hozhat utódot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában