stabil az állomány

2021.08.12. 15:30

Hattyúk a holtágon: a rendszerváltás után jelentek meg újra

Hattyúk a holtágon. A rendszerváltás táján még nem voltak. Utána érkeztek, és maradtak.

Wessely Gábor

Fotó: dr. Kalotás Zsolt

Dr. Kalotás Zsolt – aki nemcsak egy műkedvelő madármegfigyelő, hanem hosszú éveken át a madártani intézet vezetője volt – azt mondja, hogy a hetvenes években kezdtek visszatérni Magyarországra ezek a madarak, nyugatról. Hogy miért hagyták el az országot a 19. század második felében, arra egyelőre nincs magyarázat. Most, először a Fertő-tóra, a Szigetközbe érkeztek, aztán a Balatonra, később más vízfelületekre is. Ma már szinte az egész Kárpát-medencében jelen van a bütykös hattyú, a legdekoratívabb vízi madár.

Bütykös hattyú a tolnai holtágon Fotó: dr. Kalotás Zsolt

Sok helyen etetik a turisták, ezért megszokta az ember közelségét. Jelenleg az országban mintegy öt-hatszáz költő pár fészkel, a nagy tavakon a legnagyobb a populáció. A tolnai és faddi holtágon három–öt költőpár telepedett meg, de gyülekezési időszakban összejön ötven–nyolcvan madár is. Az állomány tíz–tizenöt éve stabil, enyhe növekedést mutat, azonban túlszaporodástól nem kell tartani a szakember szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában