pollenkoncentráció

2021.08.13. 17:02

Nehéz napok, hetek elé néznek az allergiások!

Jelenleg még a csalánfélék virágporának koncentrációja a legmagasabb a levegőben Szekszárdon. A parlagfű pollenjének koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább nő.

S. V.

Forrás: Shutterstock

A 31. hét mérési adatai szerint a levegőben lévő pollenek nagy hányadát még mindig a csalánfélék virágpora teszi ki Szekszárdon – tájékoztatott honlapján a Tolna Megyei Kormányhivatal.

A hivatal ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a napokban várhatóan emelkedni fog a parlagfű pollenjének koncentrációja, mely a hét végére már elérte a közepes szintet. Mint arról közleményükben tájékoztattak, bár a parlagfű virágzását jelentősen befolyásolja az időjárás, a következő hetekben biztosan eléri majd a pollenkoncentráció a magas-nagyon magas értéket. Hozzátették, a növény virágpora előreláthatólag október végéig folyamatosan jelen lesz a levegőben. Ez idő alatt a parlagfű pollenjének koncentrációja akár heteken keresztül is elérheti a magas, illetve nagyon magas szintet.

A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlagfű irtásakor különös gonddal kell eljárni. Mint azt részletezték, az allergiás reakciók kialakulásának megelőzése érdekében még a nem allergiások számára is erősen javasolt a légzésvédő, és a védőkesztyű használata.

A közleményben foglaltak szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja a parlagfűre érzékeny allergiásoknak: kezdjék el a megfelelő gyógyszerek szedését, illetve szükség esetén forduljanak szakorvoshoz a szükséges gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

A kültéri allergén gombák spóraszáma mind az Alternaria, mind a Cladosporium esetében a magas és a nagyon magas szint között változik Szekszárdon. A kevésbé allergén kenderfélék pollenje több napon elérte a közepes szintet a levegőben, míg a nyári füvek közül a pázsitfűfélék, az útifű és a libatopfélék pollenje alacsony koncentrációban van a környezetünkben.

Hasznos tanácsok pollenallergiásoknak:

Magas parlagfű pollenkoncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában, az allergiásoknak számítani kell a tünetek megjelenésére. Ezek lehetnek: tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás – és emiatt esetleges alvászavarok –, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, szem-fáradékonyság, továbbá fáradtság – és levertség – érzés, nagyobb alvásigény.

Nagyon magas parlagfű pollenkoncentrációnál már minden érintettnek erős, vagy igen erős tünetei lehetnek. A parlagfű pollenkoncentráció emelkedésével egyre fokozódik az asztmás tünetegyüttes jelentkezésének valószínűsége is.

– Magas parlagfű pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban

– Mossanak hajat – ami az egyik fő pollenraktár – naponta lefekvés előtt, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta

– Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak

– A cipőket naponta tisztítsák nedves ruhával, töröljék át

– Naponta cseréljék és mossák ruháikat, mert a pollen könnyen rátapad

– Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot

– Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén

– Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben

Az egyéni védelem fejlesztése érdekében célszerű figyelemmel kísérni a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában