Sárszentlőrinc-Uzd

2021.09.18. 15:00

Átadják az újrafaragott négyökrös szekeret

Közadakozásból készült, és most vasárnap átadják az új négyökrös szekér szoborcsoportot az uzdi Ifjúsági Szálló parkjában.

TN

Forrás: MW-archívum

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint azt dr. Farkasfalvi József szervezőtől, egykori uzdi diáktól megtudtuk, Tolna megye egyik legkisebb, ma már Sárszentlőrinchez tartozó falujában az egykori diákok évekkel ezelőtt összefogtak, hogy gyermekkoruk emléke és tapasztalata alapján ismét életet leheljenek az egyre zsugorodó kicsiny közösségbe. Közösségépítő és értékteremtő munkájukkal sokat tettek egykori iskolájuk – ma Ifjúsági Szálló – közösségi helyiségeinek korszerűsítéséért, területének védelméért, a közelmúltban elhunyt igazgató gazdag helytörténeti gyűjteményének rendezéséért.

Történelmi tény, hogy Petőfi Sándor 1845. szeptember végén–október elején Uzdon – a jelenlegi szálló területén – vendégeskedett, melynek emlékére írta meg Borjádon „A Négyökrös szekér” című költeményét. Renkecz József tanító Petőfi uzdi látogatását megörökítendő, társadalmi összefogással megszervezte a négyökrös szekér elkészítését, mely gyűjteményének egyik legértékesebb, a látogatók által nagyon kedvelt kültéri alkotása volt. Sajnálatos, hogy a négyökrös szekeret a kúria szállóvá történő átalakítása során megsemmisítették.

Az elmúlt év végén Kászpári Károly, szintén egykori diák kezdeményezte, hogy a négyökrös szekeret Petőfi emlékét ápolva ismét készíttessék el. A kezdeményezést a Baráti Társaság és az Egyesület támogatta, felhívást tettek közzé, melyben közadakozásra kérték a faluközösségben élőket, diáktársakat és mindazokat, akik számára fontos Petőfi emlékének ápolása és fenntartása. A közadakozás sikerrel járt, a négyökrös szekér szoborcsoport elkészült.

Borítóképünk: Az újrafaragott ökrök Szekszárdot is megjárták, így Renkecz József is láthatta még őket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában