a nyugalom szigete

2021.09.07. 07:00

Csikóstőttős élhető település, a komfortfokozata magas

Csikóstőttős a háború előtt kétnemzetiségű falu volt, a német és a magyar lakosság ötven-ötven százalékban képviselte magát. Akkoriban a két fő utcát Német utcának és Magyar utcának nevezték. A kétnemzetiségű faluból aztán a helyi svábok zömét kitelepítették, a magyarokat pedig a Felvidékről telepítették be Csikóstőttősre.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Kreb Imre polgármester elmondta, hogy a parkjuk, a turulszobruk megmutatja a régi viszontagságokat. A Hagyományok Házánál található Nemzeti Összetartozás Terét az idei nyáron adták át. A magyarság összetartozását szimbolizáló téren turulszobrot is lelepleztek, amely Szatmári-Juhos László alkotása.

Az átadáson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében elmondta, nagyon fontos, hogy minden településen legyen látható jele annak, hogy bár a történelem szétszakította a határokat, mi egy nemzet vagyunk. Hozzá hasonlóan Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is elismerését fejezte ki a turulszobor alkotójának. Kreb Imre polgármester az eseményt történelmi jelentőségűnek nevezte.

– Csikóstőttős mostanra nyugodt falu, élhető település. Van kilátónk, pajtaszínházunk, Hagyományok Háza Károlyi András grafikus-festőművész állandó kiállításával, ami országos viszonylatban is egyedülálló gyűjtemény. Van horgásztavunk, tóparti pihenőnk, turisztikai útvonalunk. Csikóstőttős kulturális hagyományainak ápolása és turisztikai vonzerejének komplett fejlesztéséhez tartozik a Hét Patak Gyöngye Natúrpark, a Hábi-tó, a kilátó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Csikóstőttősre és a szomszédos településekre. Az emberek szívesen járnak hozzánk kirándulni, hogy megtalálják a test és lélek összhangját. Az önkormányzatunk a turistáknak nordic walking túrabotokat, étkezési lehetőséget, sütő-főzőhelyet biztosít – tette hozzá.

Forrai Zsolt, a motokrosszpálya üzemeltetője. Fotó: M. K.

Gombos Szabolcs őstermelő elmondta, a településen minőségi élelmiszert állítanak elő, hagyományos paraszti gazdaságban. Huszonöt hektáron gazdálkodnak, ökológiai gazdálkodást is folytatnak. Gombosék ükmamája is Csikóstőttősön lakott, a családi gazdaságuk régmúlt időkre nyúlik vissza. A gabonából készített termékeket a szántóföldtől az asztalig felügyelik. Baromfiból, kecskéből, sertésből füstölt árut készítenek, és méhészetük is van. A méhészeti termékek mellett mézből készült kenőcsöket, tinktúrákat is előállítanak.

Forrai Zsolt családjával öt hektáros motokrosszpályát mondhat magáénak a Hábi- patak mellett. A Hábi MX elnevezésű pályára rendszeresen érkeznek a motorosok, szeptember 18-án itt tartják majd az MXGuards.com Magyarország Endurocross Bajnokságot és Kupasorozatot. Forrai Zsolt elmondta, hogy a pályát folyamatosan fejlesztik, legutóbb félautomata öntözőrend­szerrel látták el, hogy a talajminőség még megfelelőbb legyen.

Kreb Imre kiemelte, a településük élhető, a komfortfokozata magas. Legfontosabb beruházásukkal a közelmúltban készültek el: a Béke utca és a Szabadság utca csapadékvíz- elvezetése megtörtént, körülbelül egy kilométeres útszakaszon, mintegy százkilencvenötmillió forint pályázati összegből. A Szabadság utcában a csatornába vezették el a vizet, a többi részen nyitott, burkolt árok található.

– Villámárvizek sújtotta település voltunk. Csikóstőttős alsó részén az árvíz betört az árkokba, a domboldalról pedig házakat, udvarokat, garázsokat öntött el, sárban úszott az egész falu. Augusztusban készültünk el a csapadékvíz-elvezetéssel, most a műszaki átadás van folyamatban. Az év végi határidő előtt végeztünk – tette hozzá.

Pintér Szilárd, a Csikóstőttősi Faluszépítő és Horgász Egyesület alelnöke (balról), Potápi Árpád János államtitkár és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a turulszobor avatásán. Fotó:M. K.

A szennyvízelvezetés rendszere már korábban kiépült. A településen aszfaltos út és beton járdák vannak. A földes útjaik hossza minimális. A házak általában a hatvanas-nyolcvanas években épültek, de megtalálhatóak az ezerkilencszázas években készült régi gazdaházak is.

A polgármester a második legfontosabb beruházásnak nevezte a Hunyadi tér településképének a javítását, a két buszmegálló kialakítását, az új utcabútorok, padok, szemétgyűjtő edények elhelyezését, amelyet mintegy ötmillió forint pályázati összegből valósítottak meg.

– 1998 óta vagyok a csikóstőttősi képviselő-testület tagja. A képviselőkkel élhető, kulturált környezetet teremtettünk, és ezt a munkát folytatjuk a továbbiakban is. Az elkövetkező időszakban új pályázatokat próbálunk találni, hogy a már kialakított rendszernek a fenntartását, bővítését elvégezhessük – mondta.

Csikóstőttős tizenötezer négyzetméter feletti zöldterülettel rendelkezik, amelyet folyamatosan kell gondozni. Ehhez a közmunkaprogram biztosít az önkormányzat számára lehetőséget. A madarak és fák napján harminc fát ültettek, az óvodások és iskolások segítségével. Csikóstőttős két parkjába berkenyék és szivarfák kerültek.

Odafigyelnek járdáik, útjaik állapotára is. A térköveket a közfoglalkoztatottak készítik, és helyezik el az utcákban. Jelenleg öt közfoglalkoztatottal dolgoznak, valamint nagy segítségükre vannak a civil szervezetek: a Faluszépítő és Horgász Egyesület, a Német–Magyar Kulturális Egyesület.

A településen nagy hangsúlyt helyeznek a környezetvédelemre: az önkormányzat udvarában gyűjtik a használt sütőolajat.

A súlyosabb Covid-időszak a települést is megtépázta, oltottság tekintetében azonban jól állnak. Az oltottsági arány hatvan százalék felett van, és a lakosok a harmadik oltásra is jelentkeznek.

Újraindult a közösségi élet

Csikóstőttős kulturális életének egyik fontos képviselője a Csikóstőttősi Német Nemzetiségi Tánccsoport, amely az idén harmincöt éves.

A táncosok vezetője Csikós Béláné. A nehéz, vírusos időszak után a tánccsoport is fellépett az augusztus végén megtartott falunapon, amelyet hagyományosan május utolsó hétvégéjén tartanak, de idén összekötötték a nyárbúcsúztatóval. Kreb Imre polgármester köszöntőjében elmondta, végre újra össze tudtak jönni a település lakosai egy közös szórakozásra.

A terveik között szerepel, hogy megtartsák a közösségi életet, valamint újjáélesszék azt. Lapunknak elmondta, a falunap jól sikerült: nívós fellépőik voltak, a gyerekeknek légvárat, ugrálóvárat, népi játékokat biztosítottak. A főzőversenyen gulyáslevest készítettek. A falunap vendége Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke volt.

Borítóképünkön: Kreb Imre polgármester a közelmúltban elkészült csapadékvíz-elvezetőnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában