szekszárdi közgyűlés

2021.09.30. 19:30

Eredeti helyén épülhet a rekreációs központ

Az uszoda építése, a Sportközpont, a Babits Kulturális Központ és még rengeteg téma került szóba Szekszárd közgyűlésének csütörtöki rendes ülésén. A reggeltől késő délutánig tartó tanácskozáson a képviselők 38 napirendi pontot vitattak meg.

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

Hosszan tartó szópárbajjal indult az ülés, majd egy óráig tartott, míg az első témát szavazással lezárták. Először a Tolna Megyei Kormányhivatal törvényességi felülvizsgálata alapján, a korábban módosított Szervezeti és Működési Szabályzatának újabb módosításáról tárgyaltak. A korábbi módosítás célja az volt, hogy megfelelő előkészítés híján ne kerüljön a testület elé napirendi pont. A mostani változtatás figyelembe veszi a kormányhivatal javaslatát. Az ÉSZ-frakció tagjai kezdeményeztek személyi változásokat a bizottságokban, de végül ezt nem tárgyalta a testület, a felek abban állapodtak meg, hogy a frakció-vezetők, Zaják Rita tanácsnok és Ács Rezső polgármester egyeztetését követően vitatják meg az ügyet.

Ezt követte a városi uszoda építésével kapcsolatos műszaki kivitelezési folyamatok ellenőrzésére létrehozott ideiglenes bizottság beszámolójának megtárgyalása. Bomba Gábor, a bizottság elnöke, az ÉSZ-frakcióvezetője ugyan azt javasolta, ezt is két hét múlva vitassák meg, de ezt a képviselők elvetették. Utána újabb szavazás következett, s annak során a közgyűlés a bizottság beszámolóját nem fogadta el.

A megbeszélésen egyebek mellett volt nézetkülönbség a Modern Városok Program keretében megvalósuló rekreációs központ leendő helyét illetően. Az eredeti helyszín, amelyre támogatást kapott a város, és amelyet most újfent megszavaztak a képviselők, a sportcsarnok mellett található. Rácz Zoltán képviselő kifejtette, azt a sok évvel ezelőtt bezárt, hajdani strand helyén kell felépíteni, de a többség úgy döntött, legyen a tervezett helyen, az épülő uszoda mellett, már csak azért is, mert pénzt erre kapott a város.

A képviselők tárgyalták a Szekszárdi Sportközpont átvilágításáról szóló beszámolót. Az átvilágítást még korábban, a sportközpont előző igazgatója kezdeményezte, s erre egy budapesti ügyvédet kértek fel. A napirendi pont beterjesztője, a felügyelő bizottság elnöke többször kifejtette, a jelenlegi ügyvezető akadályozta a vizsgálatot, mert nem adott át dokumentumokat. Arról alig esett szó, hogy a tavasszal leváltott igazgató mit csinált, mit hibázott, a vizsgálat csak az őt megelőző, az ÉSZ-es frakció leváltotta igazgatót, illetve az őt követő jelenlegi ügyvezetőt bírálta. A pesti ügyvéd pedig a neki feltett kérdésekre kitérően válaszolt. Végül a közgyűlés a beszámolót nem fogadta el.

Mint azt korábban megírtuk, az átvilágításokat az ÉSZ képviselői kezdeményezték, és a város, valamint cégei közel húszmillió forint ügyvédi díjra vállaltak kifizetési kötelezettséget.

Szeretnének tisztán látni a fideszesek, vizsgálatot kértek

Átvilágítás zajlott az önkormányzat, annak cégeit és intézményeit illetően is, de erről írásos dokumentumot az elmúlt hónapokban nem, csak most kapott a város. A sportközpontét végző ügyvéd megjelent az ülésen, ám a közművelődési nkft-ét, a vagyonkezelőét végző nem, így tőle nem tudtak kérdezni a képviselők. A Babits kulturális központ átvilágításáról szóló beszámoló tárgyalásakor Illés Tamás, az ÉSZ képviselője azt mondta, hogy az előző igazgató gátolta a vizsgálatot, amely megállapította, hogy a kft. megalakulásától kezdődően nem tartották be a szabályzatokat, cégautót béreltek, rengeteg kilométert utaztak vele, pedig szerinte ilyenre egy falusi kultúrháznak nincs szüksége. Ugyanakkor a fideszes képviselők szerint nincsenek bizonyítékok, és boszorkányüldözés, hangulatkeltés folyik. A tisztánlátás végett a Babits és a vagyonkezelő esetében ezért ismét átvilágító céget vonnának be, és tovább vizsgálódnának.

Borítókép: Az önkormányzati képviselők megbeszélése csütörtökön reggeltől késő délutánig tartott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában