országos kampány

2021.09.06. 20:05

Rekordszámú önkéntes a szekszárdi Retró Véradó Napon

Országos kampánya részeként a vérellátó szolgálat idén is megrendezte a Retró Véradó Napot, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a vér­adás fontosságára.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

Négy éve csatlakozott a város a programhoz, amelyet kezdetektől fogva nagy érdeklődés kísért: már az első alkalommal több mint száz önkéntes véradó vett részt, tavaly már százharmincan, most hétfőn kicsivel még ennél is többen érkeztek a Retró Véradó Napra.

Az esemény attól volt retró, hogy külsőségekben a régi vér­adások korába repített vissza: retró bútorokkal, így például az ikonikus piros műbőr fotellel és a korszakot idéző dísztárgyakkal, valamint egy hagyományos írógép, illetve lemezjátszó segítségével színesítették erre az egy napra a steril, jól megszokott kórházi környezetet. Ám a nosztalgia nem merült ki ennyiben, egy napra visszatért a szokás, amikor virslit és sört adtak a vér­adóknak, sőt a véradást levezénylő Pászthy Vera főorvosnő és asszisztensei öltözetükben is az ötvenes-hatvanas éveket idézték meg.

– A véradások száma a nyári időszakban általában picit csökken, ami egyensúlyban van az ilyenkor némileg kisebb vérkészítményigénnyel, ősszel viszont ismét megnő a szükséglet a kórházak részéről, ennek köszönhető a program időzítése – mondta érdeklődésünkre dr. Pászthy Vera, akitől azt is megtudtuk, hogy már hétfőn reggel fél 8-kor szép számban érkeztek a véradók. A doktornő kiemelte: ahogy idősödik a társadalom, egyre fogynak a vér­adók, ezért nagyon fontos, hogy megszólítsák a fiatalokat, és minél többüket bevonják a véradásba.

Ezért gyakran járnak középiskolákba, hogy a végzős diákoknak helyben szervezzenek véradást, ami a járvány miatt az elmúlt időben sajnos elmaradt. A főorvosnő reméli, a hétfői programmal egy kicsit ismét sikerült ráirányítani a figyelmet a véradásra.

Borítóképünkön: Sümegi Balázs Bátáról érkezett a szekszárdi retró hangulatú vér­adásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában