rendkívüli ülés

2021.09.28. 07:00

Rendet tesznek a pincehelyi temetőben, jövőre gondnok is lesz

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak a közelmúltban Pincehelyen a temető ügyében.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Piringer József polgármester elmondta, egyes vállalkozók előzetes bejelentés nélkül, illetve nem a kijelölt parcellába temettek. Magát a temetést csak utólag jelentették be az önkormányzatnak. Hosszú évek óta küzdenek temetkezési vállalkozókkal, mert nem tudják nyomon követni a munkájukat. Gyakran szembesülnek azzal is, hogy olyan építőanyagot, hulladékot, lebontott síremléket hagynak a temetőben, amelyeket az önkormányzat nem tud azonosítani, illetve a hulladék elszállítása az önkormányzat számára jelent többletterhet.

– Felháborító eseteink vannak, ezért a gépjárművel történő behajtás a temetőszabályzatban meghatározottak kivételével tilos. A temetőben történő vállalkozói tevékenység végzése céljából történő belépés is kizárólag előzetes bejelentés alapján történik – mondta.

A temetőbe gépkocsival történő behajtást korlátozzák, a temetőben azonban a korábban meghatározott nyitvatartási idő nem változik. A temetőt gyalogosan és mozgáskorlátozott eszközökkel is folyamatosan látogathatják. A hatályos temetőrendeletben szabályozva van, hogy előzetes bejelentés alapján a gépjárművel is megközelíthetők a parcellák. Számukra a Polgármesteri Hivatalban külön kulcsot biztosítanak a temetőbe bejutáshoz – tette hozzá.

Ismertette, hogy a falu lakossága azt sérelmezi, hogy jelenleg meghatározták azokat az időszakokat, amikor a gépjárművel történő behajtás a mozgáskorlátozottak, illetve a mozgásukban akadályozottak számára lehetséges külön bejelentés nélkül. Szerdán reggel nyolc órától délig, illetve szombaton déltől vasárnap este nyolc óráig a temető az előbb említett személyi kör számára szabadon látogatható.

A rendkívüli testületi ülés másik oka az volt, hogy a helyi polgárok egy része a temetőben található hulladékgyűjtőket kommunális gyűjtőnek tekinti, így a temetőlátogatók a keletkezett hulladékot nem tudják elhelyezni a gyűjtőedényekbe. A temetőben szabálytalanul parkoló autók gátolták a közlekedést, kárt okoztak a ravatalozó előtti térkőben. Jövő év januárjától temetőgondnokot jelölnek ki. Jelenleg is dolgozik egy megbízott, aki a fenti időpontokban, a temetések előtt, után a nagy temetőkapuk és a ravatalozó nyitását, zárását végzi.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában