avató

2021.09.23. 14:00

Új köztéri szobor díszíti a Garay teret Szekszárdon

A Magyarországi Német Színház, a Deutsche Bühne Ungarn bejáratával szemközti téren múlt szombaton felavatták Imre Péter szobrászművész „Theater” című szobrát, amely a művész első szekszárdi köztéri alkotása.

Gazsó R.

Fotó: Mártonfai Dénes

– Ez egy sok évvel ezelőtt elkezdett figura, amelyet egy szoborpár, egy férfi és egy női allegória részeként képzeltem el, eredetileg is egy színházépület elé. Miután Szekszárdra kerültem, áttértem az acélszobrászatra, a bronzszobrok öntése ugyanis rettentően drága technológiává vált – mondta a stílusában a szecesszióhoz és az art decóhoz köthető szobor átadóját követően az alkotó, Imre Péter.

A szobrász időnként vissza-visszatért a női figurához, míg közel két éve teljesen elkészült, ekkor még viaszmintával, gipszből. Imre Péter ekkoriban már tudta, hogy majdan a szecessziós stílusú német színház elé képzeli el. Az elkészített alkotás befejezéséhez elkezdett szponzorokat keresni, a bronzöntés ugyanis a szobor elkészülési költségeinek csaknem felét teszi ki, ez esetben közel 3,5 millió forint volt. Csaknem két év kellett, mire elérték az összeget, amellyel már elkezdődhetett a kivitelezés. Az önkormányzat a talapzat kialakítását és a zsűriztetés költségét vállalta.

– A karcsú, kissé nyújtott figura, finom kontúrjaival, mozdulatával, a kezében tartott álarccal utal a színházi világ attribútumaira és méltó dísze városunknak és egyben kiegészítése az ország egyetlen állandó, német nyelven játszó teátrumépületének – mutatta be a szobrot az átadón Lotz Katalin, a Magyarországi Német Színház igazgatója. Az eseményen elhangzott, az Imre Péter által évekkel ezelőtt megálmodott szobor elhelyezéséről Szekszárd város vezetése, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatásáról biztosította Imre Péter szobrászművészt.

A megvalósításban Némedi Péter János és Korcsmár István szekszárdi vállalkozók karolták fel a szobor ügyét, akik egy vállalkozói adományozóprogramot indítottak, olyanok támogatását kérték, akik magukénak tudták érezni a célt, amellyel támogatják a város, a színház és a németség gyarapítását egy méltó vizuális, művészi munkával.

Borítóképünkön: Lotz Kata és Korcsmár István leplezte le a szobrot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában