Lovassport

2021.10.07. 14:00

A Nemzeti Vágtáról hozott aranyérmet a dombóvári focista

Nem is gondolnánk, hogy mennyire jóban van a lovakkal ifj. Tieger Endre, a megye egyes Dombóvári FC futballistája. A 22 éves sportember állt nagyapja mögött segédhajtóként a Nemzeti Vágta fogatversenyén. Mint fogalmazott, megtiszteltetés számára, hogy osztozhatott a sikerében.

Munkatársunktól

Budapest, 2021. október 3. A késõbbi gyõztes Tieger Endre és ifj. Tieger Endre a fogatvágta döntõjében a 14. Nemzeti Vágtán a Hõsök terén 2021. október 3-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Sütvénypuszta, dél-tolnai lovasközpont Döbrököz határában. Innen indul minden évben Tieger Endre fogatával a Nemzeti Vágtára.

Jubileumi év volt az idei, mert tizedik alkalommal vehetett részt a Kincsem+Fogatvágtán. A versenyen a résztvevők az ókori római szekerek modern változatával küzdenek meg, hogy minél előbb átérjenek a célvonalon. A versenyszámon az elmúlt egy évtizedben a hazai fogathajtó szakma kiválóságai mérték össze tudásukat, akik sokszoros magyar, Európa – és világbajnokok. Minden évben ezt a nívót kell megugrani, ha valaki sikeres akar lenni.

Tieger Endre nagy erőbedobással készült az idei évre, mert már kétszer elhódította a győztesnek járó babérkoszorút, és idén is nagy reményekkel indult a fővárosba. Ahogy minden esetben, most is biztosítottak voltak a felkészüléshez szükséges feltételek. Felesége, dr. Puchner Ildikó, és az egész család támogatása mellett, Szabó Sándor segítsége és Döbrököz község patronálása elengedhetetlen volt a sikerhez. A fogatot hatéves sárga kisbéri félvérek húzták, név szerint Forrás Forell és Forrás Froton, akik mindennapjaikat Sütvénypusztán töltik.

Tieger Endre a fogatával a második szombati elődöntőben kimagaslóan teljesítve, nagy előnnyel nyert, így nyugodtan készülhetett a vasárnapi döntőre. A futam felvezetőjében Lázár Zoltán is a Sütvényi Ménest jelölte meg esélyesként, ám nem elég esélyesnek lenni, azt az esélyt győzelemre is kell váltani.

A szombat esti sorsolást követően, a nem túl előnyös, hármas rajtpozíciót kapta meg Tieger Endre a vasárnapi futamon, így a külső ívről volt kénytelen indulni. Ennek ellenére, a jól sikerült rajtot követően, már második pozícióban volt a fogat, ezután egy kör elteltével sikeres előzést sikerült végrehajtania. Miután a mezőny élére állt a sütvényi fogat, már nem engedte ki kezei közül a győzelmet, elhódítva ezzel a bajnoknak járó serleget és babérkoszorút.

Tieger Endre segédhajtója az unokája, a legifjabb Tieger Endre, aki egyébként a Dombóvári Futball Club középső védője is. Ezáltal a család ezer szállal kötődik a Tolna megyei sporthoz.

A legifjabb Tieger gyermekkorában örökölte a lósport és a futball szeretetét, mindkettőt apai ágról. Elmondása szerint sajnos nem tud annyi időt tölteni az istállóban, amennyit szeretne, de a Nemzeti Vágtán való közös szereplést sohasem hagyná ki.

„Rendkívül büszke vagyok a papára! – fogalmazott lapunknak ifjabbik Tieger Endre. – Hihetetlen emberi és sportteljesítmény, amit elért a fogathajtásban. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy osztozhattam a sikerében, emellett örök élmény, hogy ott állhattam mögötte, mint segédhajtó a Hősök terén” – tette hozzá meghatódottan.

Tieger nagypapa a hétvégi győzelmével háromszoros bajnokká avanzsált a fogatosok között, örökre beírva ezzel a nevét a versenyszám és a Nemzeti Vágta történelemkönyvébe.

Borítóképen: Nagypapa és unokája a szekéren az idei Nemzeti Vágtán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában