Mindenszentek

2021.10.29. 07:00

Hosszabb nyitvatartással készülnek a Tolna megyei temetőkben

A szeretteinkre emlékezés napjainak alkalmából érdeklődtünk a temetők üzemeltetőinél, hogy milyen nyitvatartási időkre lehet számítani, lesznek-e misék, megemlékezések a sírkertekben.

Brunner Mónika

2021.10.27. Temető és koszorú körkép, Nádorvárosi temető, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

Nyakas Gábor, a Panteon Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: Szekszárdon november elsején közös gyertyagyújtásra hívják a temetőlátogatókat az alsóvárosi temető ravatalozójánál, ahol stilizált angyalalakzatot alakítanak ki teamécsesekből.

Szekszárdon a temetők november hatodikáig reggel hattól este nyolc óráig tartanak nyitva. Tolna és Mözs temetői november negyedikéig reggel hét órától este nyolcig. A tolnai temetőben november elsején délután háromkor tartanak megemlékezést.

Szépek, rendezettek a temetők Fotó: Mártonfai Dénes

Hőgyészen a temető november hatodikáig reggel hattól este kilenc óráig, Bátaszéken november hetedikéig reggel hattól este kilencig tart nyitva. Bátaszéken november elsején délután fél háromkor megemlékezést tartanak.

Alsónána temetője november hetedikéig reggel hattól este kilencig, az alsónyéki temetők november hetedikéig reggel hattól este nyolcig vannak nyitva.

Szedresben a temető november ötödikéig reggel hattól este kilencig tart nyitva.

A temetőkben október harmincadikán, harmincegyedikén és november elsején a főkaput folyamatosan nyitva tartják.

Gépjárművel csak a mozgásukban korlátozott személyek hajthatnak be. Kérik őket, hogy lehetőleg a délelőtti, vagy a kora délutáni órákat válasszák, ne a késő délutáni, esti nagy forgalom idejét, a balesetek elkerülése érdekében. Mindenhol vegyék igénybe a kijelölt parkolókat. Ne hagyjanak értéktárgyat a járművekben. A temetői utakat használják, és a lehető legrövidebb úton közelítsék meg a sírokat, vigyázzanak a sír­emlékekre. Ne hagyjanak felügyelet nélkül gyermekeket.

Tamásiban a római katolikus temetőben a pandémia miatt nem tartanak megemlékezést. – A hosszú hétvégén, mindenszentekkor, jövő hét keddig reggel héttől este kilenc óráig tartunk nyitva. Az eddigi tapasztalataink alapján mindenszentek előtti hétvégén vidékről érkeznek sokan a temetőbe. Ezért múlt hét végére egy kicsit nagyobb tömeget vártunk az október huszonharmadikai ünnep miatt, ám nem volt kiemelkedően nagy a forgalom – mondta lapunknak Kopitár Krisztina temetőgondnok.

Dombóváron három temető található, a 61-es út melletti egyházi köztemető, a Hetényi úti temető és a Horvay utcai temető.

Az egyházi köztemető az ünnepek időszakában reggel héttől este nyolc óráig tart nyitva. November elsején, hétfőn délután négy órakor a Város­szépítő Egyesület tart megemlékezést, fellép a Kapos Kórus. – Szeretnénk, ha mindenki méltóképpen tudna emlékezni halottaira, és tiszteletben tartanák egymást – mondta lapunknak Markovits Magdolna, a katolikus plébániai hivatal irodavezetője.

A Hetényi úti és a Horvay utcai temető október harmincadikától november másodikáig, és még aznap is reggel nyolc órától este nyolcig tart nyitva. – Egy megemlékezést tartunk a Horvay utcai temetőben november elsején, kora este, fél hatkor a nagy kőkereszt­nél, ahol mind a négy dombóvári egyház tiszteletese mond beszédet halottak napja alkalmából – mondta lapunknak Takács Gabriella temetőgondnok. Arra kérte a temetőbe látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek a tűzveszélyre, száraz koszorúk alá, mellé gyertyát közvetlenül ne helyezzenek el.

Három bonyhádi temetőről, az evangélikusról, a katolikusról és Majos városrészen található szintén evangélikus temetőről adott tájékoztatást lapunknak Gaál Krisztián, a temetőüzemeltető képviseletében. – A nap huszonnégy órájában, folyamatosan nyitva vannak a temetőkapuk. A kiskapukon lehet közlekedni, a mozgássérülteknek igény esetén ki tudjuk nyitni a nagykapukat, de a gépjárművel való behajtást minden esetben előre kell jelezni. A temető őrzését biztosítjuk, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenki vigyázzon az értékeire a nagy tömegben, mert gyakran előfordul, hogy a sírokról eltűnnek koszorúk, mécsesek – tette hozzá.

Pakson hét temető található: Fehérvári úti katolikus temető, Kálvária katolikus temető, Dunakömlődi köztemető, Öreghegy utcai református temető, Temető utcai evangélikus temető, Virág utcai református temető, Imre utcai zsidó temető. A Dunakömlődi köztemető napi huszonnégy órában nyitva van, bármikor látogatható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában