helyi rendelet

2021.10.17. 12:30

Tamásiban szabályozták, hogyan lehet eltüzelni a zöldhulladékot

Brunner Mónika

20210120 Tolna Tolnán Szauter Márton avart éget. Illusztrációs Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

A tamási önkormányzat felhívta a lakosság figyelmét a környezet- és természetvédelemről szóló helyi rendeletre. Az avar és kerti zöldhulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással és ágdarálással történhet. A lágyszárú növényeket javasolt biológiailag lebomló zsákokba helyezni, vagy maximum hetven centiméter hosszú és ötven centiméter átmérőjű kötegekben összekötni – ezeket a Vertikál Nonprofit Zrt. elszállítja.

A veszélyhelyzet ideje alatt engedélyezett a kerti zöldhulladék égetése, feltételekkel. Családi és kertes házaknál zöldhulladékot égetni csak március elseje és április harmincadika, valamint szeptember elseje és november harmincadika között, keddi és pénteki napokon 9 órától és 18 óráig lehet. A zöldhulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, hogy csökkenjen a füstképződés. Az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet. Lakótelepeken, társasházak területén a zöldhulladék égetése tilos.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra hivatkozva közölték, hogy a tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül, mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag. Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról, például gereblyéről, lapátról. A feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet. A égetés befejezését követően gondosan el kell oltani a tüzet, ehhez vizet kell használni. A tűz helyét legalább öt centiméter vastagságú földdel le kell takarni a visszagyulladás megakadályozásának érdekében. A mezőgazdasági tevékenységekhez köthető külterületi tarló és vágott növények égetése bejelentéshez kötött tevékenység, amit a munkálatok előtt öt nappal írásban kell jelezni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában