Helyi közélet

2021.11.28. 15:15

A muskátlit hűvös helyen érdemes átteleltetni

Mostanság már hűvösebb, tíz fok alatti hőmérsékletet, éjszakai fagyokat ígérnek a meteorológusok. Ideje a muskátlikat is védettebb helyre vinni.

M. I.

Fotó: Shutterstock illusztráció

A szinte minden családi háznál vagy erkélyen megtalálható növényről sokan úgy tartják, egynyári virág, de valójában évelő. Ez mindössze annyit jelent, hogy egy kis gondoskodással könnyedén átvészeli a telet, ráadásul csak néhány dologra kell odafigyelnünk ahhoz, hogy ezt helyesen kivitelezzük.

A muskátlit a legtöbben cserépben teleltetik, hiszen nagymamáinknál is így láttuk. Ha korábban kiültetve virágoztak növényeink, akkor szedjük fel, ügyelve, hogy a gyökérlabda ne sérüljön, majd helyezzük őket a cserépbe. Ezeket olyan védett helyiségben tároljuk el, ahol a hőmérséklet 4–10 fok között mozog, hiszen a muskátli számára ez a legoptimálisabb.

A fiatal növényeket ne hagyjuk metszetlenül, az idős töveket vágjuk vissza, mintegy harmadára. A későbbiekben elég háromhetente, havonta egyszer öntöznünk akkor, amikor a talaj már majdnem zörgősre száradt. Ha csak arra van mód, hogy világosabb helyen, melegebb környezetben teleltessük a muskátlit (például lépcsőházban), akkor több vizet igényel a növény. Előfordul, hogy a muskátli felnyurgul, de ezt csökkenthetjük, ha a növényeinket megvilágítjuk.

Márciusban újra vissza kell metszeni őket, majd kiültetés előtt, amikor elkezdjük növelni az vízadagját, nagyon lassan, fokozatosan az erősítéshez kapjon foszforban dús, virágzást fokozó tápoldatot, amivel egyébként az egész szezonra felkészíthetjük a növényt. A téli időszakban szükséges mozgatás miatt a cserépben tárolás a legkézenfekvőbb megoldása a növények tartásának, hiszen így nem kell kiültetni a nyáron, és a növény megmarad a saját megszokott közegében.

Az évelő növények az ősz beköszöntével visszahúzódnak, föld feletti részük elszárad, elhal, illetve lehullajtják a lombjukat. Így hogy a cserépben marad, a talajjal fedett gyökerek életben vannak, és ezeket könnyebben tudjuk védeni a fagyoktól. Egy egyszerű teleltetési mód, ha szalma- vagy avar­ágyba süllyesztjük a cserepes növényünket, így teleltethetők még a nagy termetű növényeink is, akár a babérfa, olajfa, mályvarózsák, fuksziák, és még sorolhatnánk.

Borítóképünkön: Jól mutat mindenhol ez a színpompás növény

Címkék#muskátli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában