Interaktív

2021.11.17. 20:00

Az Okos Dobozban nincsenek határok

Dombóváron, a Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában tartott sajtótájékoztatón az Okos Doboz internetes oktatóprogram tartalomfejlesztése adott témát.

Varga Szilvia

A „Játék a tanulás!” jelmondattal 2016-ban indították el az interaktív tanulási felület, amely most hatszáz kérdéssorral bővült. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője tájékoztatójában kiemelte, hogy ezzel a rendezvénnyel munkájának mindkét aspektusa összeért.

A választókerületében tarthat sajtótájékoztatót egy olyan fejlesztésről, melyben jelentős szerepet vállaltak a külhoni magyar oktatás képviselői, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárságon kollégái, s általa mind a magyarországi, mind a határon túli magyar ifjúság kamatoztathatja tudását, erősítheti magyarságtudatát, bővítheti ismereteit.

Tavaly nyáron született meg az elgondolás, miszerint fejleszteni, bővíteni kell az Okos Doboz platformját, ezáltal több cél valósulhatott meg. Egyrészt a határon túli magyar régiók értékeinek alaposabb megismerését biztosítja, másrészt a határon túl élő azon fiatalok is, akik nem magyar iskolába járnak, jobban megismerhetik anyaországuk értékeit, betekintést nyerhetnek a magyar oktatás ismeretanyagába.

Potápi Árpád János államtitkár (Fotó: MW)

Közel ötven gyakorló pedagógust vontak be a munkába, segítségükkel egyre közelebb kerülnek az Okos Doboz megálmodói az egységes magyar oktatás megvalósításához. Az eseményen Erdélyből Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Kárpátaljáról Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Felvidékről Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, a Vajdaságból Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Horvátországból Micheli Tünde, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége képviselője beszélt a tapasztalatokról. A hatodik partner Muravidék volt.

Szűcs Dóra az Okos Doboz ügyvezetője elmondta, hogy a továbbfejlesztett változat a kor minden elvárásának megfelel. A jelenlegi adatok szerint már több mint 46,5 millió megoldott feladatnál tart a digitális oktatási felület. Az élményközpontúság, az alkalmazhatóság, a maradandó tudás megszerzése volt az elsődleges cél a tankönyvfüggetlen digitális taneszköz megvalósítása során. A dombóvári általános iskola 7. b. osztályos lelkes tanulói vették birtokba elsőként az installációt és mutatták be a gyakorlati működést a megjelentek számára Szűcs Dóra segítségével.

A dombóvári iskolások próbára is tehették tudásukat

Dr. Szenyériné Szabolcska Julianna, az intézmény vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a mai kor szellemében kell tanítani, a régi módszerek már nem működnek, ezért a pedagógusnak kell felzárkózni és haladni a ma gyermekeihez, a hatékonyság érdekében új technikákat kell elsajátítani. A minőségi tudás átadása érdekében a diákok érdeklődését fenn kell tartani, így elengedhetetlen az oktatás és a módszerek korszerűsítése. Az iskolában már ismerik és előszeretettel használják is az Okos Dobozt.

Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere elmondta, az elmúlt években a pandémia alatt szerzett tapasztalatok rávilágítottak arra, hogy szükség van az Okos Dobozhoz hasonló segítségre, az online tanulásban, ismétlésben óriási mankó lehet a tananyagok elsajátítása során.

Borítóképünkön: A platform továbbfejlesztett változata a határon túli magyar régiók értékeinek alaposabb megismerését is biztosítja, hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában