Gasztromegye sorozat

2021.11.29. 11:30

Ízelítőt adott a műsor a város értékeiből

Rákóczi túrós lepény és Dőry-lecsó – e két étel receptjét ismerhették meg a nézők a Gasztromegye 25. epizódjából, amely Dombóvárról jelentkezett. Az ízutazás ezúttal is tartogatott meglepetéseket.

Munkatársunktól

Fotó: Ruip Gergő

Gábor Sándor cukrászműhelyében indult az adás, ahová Vizin Balázs az eredeti Rákóczi túrós receptjéért érkezett. Nem hiába, hiszen az aranykoszorús mestercukrász betekintést engedett a Gasztro­megye műsorvezetőjének a tradicionális sütemény elkészítésének folyamatába, de még ezt megelőzően azokat az egyedi csokoládékat is megismertette vele, amelyek szintén a kezük munkáját dicsérik.

Az asztalon volt a diplomáciai ajándékként is fellelhető Liszt Ferenc-praliné, vagy éppen az a különlegesség, amit a Gödöllői Királyi Kastély vendégei kóstolhatnak. A műsorvezető a Magyar Rapszódia Kávéfantáziába kortyolt bele, amely egy igazi „ízbomba” – ezzel az élménnyel láttak hozzá a Rákóczi-túrós elkészítésének. Időigényes süteményről van szó, hiszen a lepény háromszor kerül a sütőbe, de megéri a várakozást, mert ínycsiklandozó, pláne az eredeti recept szerint készülő, amit Gábor Sándor 2013-tól követ.

– Már a ’30-as években is sütöttek ilyet, Rákóczi János – aki a Dombóvár melletti Felsőleperdpusztán született – egy olyan lepényt álmodott meg, amely – a citromhéjon kívül – kizárólag olyan magyar alapanyagokból alkot egy egészet, mint a rögös túró, a mazsola, a vaj, a tojás, vagy éppen a tejföl – mondta el tésztakészítés közben a mestercukrász. Miközben a sütemény tetejére rákerültek a baracklekvárpöttyök,

Gábor Sándor úgy fogalmazott: reményei szerint a megyei és a kiemelt nemzeti érték után jövőre – Rákóczi János születésének 125. évfordulójára – Hungarikummá válik a tradicionális sütemény. Ez azért lenne fontos – folytatta –, mert Tolna megye ezzel az alkotással is felkerülhetne az ország gasztronómiai térképére.

A cukrászműhely után egy helyi zöldségesben folytatódott a műsor, ahol Pintér Szilárd polgármester és segítője, Bank István válogattak a szebbnél szebb paprikák, paradicsomok és hagymák között. Első osztályú portékát sikerült a kosárba tenniük az akkor még csak tervben lévő Dőry-lecsóhoz.

– Ismerős érkezik – jegyezte meg Pintér Szilárd a helyiségbe lépő Orbán Attilát látva. A megyei közgyűlés alelnöke a zöldségekről és Dombóvárról is elismerően szólt. Szakmáztak egy kicsit a beszélgetés során, hiszen több fejlesztés került elő, így az óvodai és az iskolai beruházások, a folyamatban lévő Szabadság téri orvosi rendelő közbeszerzése, és a kerékpár­út áthelyezése is, amely egyben újabb parkolási lehetőségeket is teremt majd a főútnál.

A már megvalósult, a folyamatban lévő és a tervezési szakasznál tartó, a dombóváriak javát szolgáló beruházásokról még hosszasan tudtak volna beszélgetni, de akkor nem készült volna el a Dőry-lecsó a megújult múzeumkertben, a kemence mellett, ahol Árok Attila friss langallóval várta a főzőcsapat tagjait.

– Füstölt szalonna zsírjában megsütjük a hagymát, ezt követően megy hozzá a paprika és a paradicsom, a különleges, egyedi ízét a tárcsán való készítés adja meg – osztotta meg a receptet Bank István. A végeredmény egy pazar étel lett, amihez a város pálinkáját kóstolták a szereplők.

Sokat köszönhet a város a Dőry családnak, például a híres lecsót

Takács Istvánné helytörténész jóvoltából többek között megtudhatták a nézők, hogy a Dőry család a II. világháború előtti időkben meghatározó szereplője volt Ó- és Újdombóvárnak. A főszerepet leginkább utóbbinál viselték. A lótenyésztésben szerzett érdemeik mellett a helyben termelt paradicsom, hagyma és paprika feldolgozásával a család számára oly’ kedves lecsó is az ő nevükhöz fűződik.

– Nagy tervekkel rendelkezünk a jövőt illetően – ezt már Pintér Szilárd tette hozzá. A város polgármestere büszke arra, hogy kollégáival karöltve sikerült fejlődőpályára állítania Dombóvárt. Ezen az úton szeretnének továbbhaladni. A gazdasági stabilitás mellett a közösségi élet felpezs­dítésén is dolgoznak. Utóbbit szolgálják azok a rendezvények, amelyek idén is nagy érdeklődés mellett zajlottak.

Borítóképünkön: Pintér Szilárd (balról), Orbán Attila és Bank István a zöldségesben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában