Gasztromegye sorozat

2021.11.29. 11:30

Ízelítőt adott a műsor a város értékeiből

Rákóczi túrós lepény és Dőry-lecsó – e két étel receptjét ismerhették meg a nézők a Gasztromegye 25. epizódjából, amely Dombóvárról jelentkezett. Az ízutazás ezúttal is tartogatott meglepetéseket.

Munkatársunktól

Gábor Sándor cukrászműhelyében indult az adás, ahová Vizin Balázs az eredeti Rákóczi túrós receptjéért érkezett. Nem hiába, hiszen az aranykoszorús mestercukrász betekintést engedett a Gasztro­megye műsorvezetőjének a tradicionális sütemény elkészítésének folyamatába, de még ezt megelőzően azokat az egyedi csokoládékat is megismertette vele, amelyek szintén a kezük munkáját dicsérik.

Az asztalon volt a diplomáciai ajándékként is fellelhető Liszt Ferenc-praliné, vagy éppen az a különlegesség, amit a Gödöllői Királyi Kastély vendégei kóstolhatnak. A műsorvezető a Magyar Rapszódia Kávéfantáziába kortyolt bele, amely egy igazi „ízbomba” – ezzel az élménnyel láttak hozzá a Rákóczi-túrós elkészítésének. Időigényes süteményről van szó, hiszen a lepény háromszor kerül a sütőbe, de megéri a várakozást, mert ínycsiklandozó, pláne az eredeti recept szerint készülő, amit Gábor Sándor 2013-tól követ.

– Már a ’30-as években is sütöttek ilyet, Rákóczi János – aki a Dombóvár melletti Felsőleperdpusztán született – egy olyan lepényt álmodott meg, amely – a citromhéjon kívül – kizárólag olyan magyar alapanyagokból alkot egy egészet, mint a rögös túró, a mazsola, a vaj, a tojás, vagy éppen a tejföl – mondta el tésztakészítés közben a mestercukrász. Miközben a sütemény tetejére rákerültek a baracklekvárpöttyök,

Gábor Sándor úgy fogalmazott: reményei szerint a megyei és a kiemelt nemzeti érték után jövőre – Rákóczi János születésének 125. évfordulójára – Hungarikummá válik a tradicionális sütemény. Ez azért lenne fontos – folytatta –, mert Tolna megye ezzel az alkotással is felkerülhetne az ország gasztronómiai térképére.

A cukrászműhely után egy helyi zöldségesben folytatódott a műsor, ahol Pintér Szilárd polgármester és segítője, Bank István válogattak a szebbnél szebb paprikák, paradicsomok és hagymák között. Első osztályú portékát sikerült a kosárba tenniük az akkor még csak tervben lévő Dőry-lecsóhoz.

– Ismerős érkezik – jegyezte meg Pintér Szilárd a helyiségbe lépő Orbán Attilát látva. A megyei közgyűlés alelnöke a zöldségekről és Dombóvárról is elismerően szólt. Szakmáztak egy kicsit a beszélgetés során, hiszen több fejlesztés került elő, így az óvodai és az iskolai beruházások, a folyamatban lévő Szabadság téri orvosi rendelő közbeszerzése, és a kerékpár­út áthelyezése is, amely egyben újabb parkolási lehetőségeket is teremt majd a főútnál.

A már megvalósult, a folyamatban lévő és a tervezési szakasznál tartó, a dombóváriak javát szolgáló beruházásokról még hosszasan tudtak volna beszélgetni, de akkor nem készült volna el a Dőry-lecsó a megújult múzeumkertben, a kemence mellett, ahol Árok Attila friss langallóval várta a főzőcsapat tagjait.

– Füstölt szalonna zsírjában megsütjük a hagymát, ezt követően megy hozzá a paprika és a paradicsom, a különleges, egyedi ízét a tárcsán való készítés adja meg – osztotta meg a receptet Bank István. A végeredmény egy pazar étel lett, amihez a város pálinkáját kóstolták a szereplők.

Sokat köszönhet a város a Dőry családnak, például a híres lecsót

Takács Istvánné helytörténész jóvoltából többek között megtudhatták a nézők, hogy a Dőry család a II. világháború előtti időkben meghatározó szereplője volt Ó- és Újdombóvárnak. A főszerepet leginkább utóbbinál viselték. A lótenyésztésben szerzett érdemeik mellett a helyben termelt paradicsom, hagyma és paprika feldolgozásával a család számára oly’ kedves lecsó is az ő nevükhöz fűződik.

– Nagy tervekkel rendelkezünk a jövőt illetően – ezt már Pintér Szilárd tette hozzá. A város polgármestere büszke arra, hogy kollégáival karöltve sikerült fejlődőpályára állítania Dombóvárt. Ezen az úton szeretnének továbbhaladni. A gazdasági stabilitás mellett a közösségi élet felpezs­dítésén is dolgoznak. Utóbbit szolgálják azok a rendezvények, amelyek idén is nagy érdeklődés mellett zajlottak.

Borítóképünkön: Pintér Szilárd (balról), Orbán Attila és Bank István a zöldségesben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában