ünnep

2021.11.28. 20:32

Meggyújtották az első adventi gyertyákat

Tolna megye számos településén gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún vasárnap.

Szeri Árpád

Fotó: Molnár Gyula

Az advent az egyházi év első része, a karácsonyt előkészítő időszak. Szimbóluma az adventi koszorú. Gyertyái az adventi időszak négy hetét jelképezik. Ezeket a gyertyákat gyújtják meg hetente egy alkalommal, általában közösségi ünnepség közepette országszerte a városokban és a községekben egyaránt. Így történt ez a múlt hét végén vasárnap is a megye számos településén.

Advent első napján, azaz vasárnap vásár nyílt Pakson, az Atom téren. A délután folyamán az itt felállított, fedett szabadtéri színpadon zajlott le a város első adventi gyertyájának meggyújtása, Süli János közreműködésével. A Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztert, a térség országgyűlési képviselője ezt követően az ünnepi fontosságáról emlékezett meg beszédében. A rendezvényen megjelent Szabó Péter, Paks polgármestere, valamint Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke is.

Fotó: Makovics Kornél

A megyeszékhelyen ugyancsak a múlt vasárnap délután a Béla király téri szabadtéri színpad volt a helyszíne az első – jelképes értelemben vett – adventi gyertyagyújtásnak. Ennek keretében Gyurkovics János (a fenti képen) alpolgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a közönséggel. Ezután Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója adott összefoglalást az elkövetkező időszak szabadtéri programjairól. Molnár Erik római katolikus káplán áldása után pedig kigyúltak a fények a téren található karácsonyfán.

Borítóképünkön: Az atomvárosban a miniszter gyújtotta meg az adventi gyertyát

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában