Dienes-módszer

2021.11.22. 17:30

Gyermekközpontú pedagógia – játék segíti az oktatást

Majdnem kétszáz évvel ezelőtt, 1825. november 3-án gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Ennek emlékére 2003 óta ez a nap a magyar tudomány ünnepe.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Ennek jegyében, a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán több tudományos tanácskozást tartanak novemberben. Ma például „Gyermekközpontú pedagógia – a logikus gondolkodás fejlesztése a Dienes-módszer segítségével” címmel a pedagógia megreformálásáról.

A fejlődés, világunk változása megköveteli a pedagógia megreformálását. Egy bő emberöltő alatt eljutott az oktatás a palatáblától a monitorig, s ma már óvodáskorban ismerős a számítógép és az okos telefon. Az oktatásnak itt kell megtalálni a kulcsot a jövő generáció fejlesztéséhez.

A konferenciát megnyitó prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja kifejtette, ennek a reformnak lényege, hogy a gyermeki gondolkodásra kell hangolódnia az oktatás metodikájának. Meg kell érteni ennek a gondolkodásnak sajátosságait, s olyan új technikákkal megragadni a gyermekek figyelmét, ráirányítani azt a tudásra, amelyek ott vannak mindennapjaikban. Ehhez pedig a legjobb eszköz a játék. Így tudják az ismereteket legjobban begyűjteni, elsajátítani, majd működtetni.

Ennek a reformpedagógiának egyik bázisa – s erről szólt a hétfői konferencia legtöbb előadása is – a Dienes Zoltán által kidolgozott strukturális oktatás. Szekszárd neves szülötte, Dienes Valéria fia világszerte alkalmazott elvének alapja a játékos matematikatanítás. Mert az az elemző gondolkodás, amely a matematika tudatos műveléséhez kell, csak 12 éves kortól fejlődik ki a gyermekekben, viszont addig is meg kell tanulniuk a legfőbb alapműveleteket és ezeket jól is kell működtetni. Ebben segít a játék. Így az oktatás és a játék fogalma egymástól elválaszthatatlan kategória.

A tanácskozás hallgatósága (Fotó: Mártonfai Dénes)

A konferencia hallgatói főként az új iránt legfogékonyabb fiatal pedagógusok, vagy leendő pedagógusok voltak. Ők új módszerekkel, gyakorlati ismeretekkel és egy új gondolkodásmóddal gazdagodhattak.

Borítóképünkön: Gyöngyösi Gábor, a Piatnik Budapest Kft. ügyvezetője mutatta be az új Dienes-játékkészletet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában