fáradt olaj

2021.11.11. 14:56

Tíz helyre vihető a használt háztartási olaj Szekszárdon

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

A helyi háztartásokban keletkezett használt sütőolajat és zsiradékot mostantól a város tíz pontján, az erre a célra rendszeresített műanyag gyűjtőkonténerekben helyezhetik el az itt élők – jelentette be Zaják Rita tanácsnok a CseppetSem! program indulását a szekszárdi Piactér mellett kihelyezett konténer telepítésekor. A képviselő nyár elején vette fel a kapcsolatot a programot elindító Biotrans Kft.-vel, mostanra pedig a hulladékgazdálkodó Vertikál Zrt-vel együttműködve sikerült kialakítani a helyi gyűjtőrendszert.

Az újonnan kihelyezett konténerek különlegessége, hogy a megyeszékhelyek közül elsőként itt jelentek meg közterületi, zárható, felső bedobónyílással rendelkező edények. Ezeket hamarosan olyan elektronikus érzékelőkkel is felszerelik, melyek a cég központjába továbbítva a telítettségi szintet, naprakész információ nyújtanak a gyűjtőcseréhez.

– A magyar háztartásokban évente 50 ezer tonna háztartási olajat használunk, és ebből csupán hat-hét százalékot sikerül újrahasznosítani, nagyon sok kerül a lefolyóba, földbe, amely komoly károkat okoz a szennyvíztisztító rendszerekben és a természetben is – jegyezte meg Zaják Rita. A CseppetSem! programban résztvevő városok, falvak ezért szerinte jól járnak, hiszen a károsító anyag begyűjtése tehermentesíti a település szennyvízhálózatát, környezetét.

– Az anyagot lezárt csomagolásban kell a gyűjtőbe helyezni, így a kiömlés veszélye elkerülhető. Az elegyet a telephelyünkre szállítás után átszűrjük, az üledéket bio-gázüzemekben hasznosítják újra, az olajat, zsiradékot pedig egy komáromi finomítóban dolgozzák fel – mondta az eseményen Cserháti László, a CseppetSem! program vezetője. Hozzátette, a Biortrans Kft. ingyenesen biztosítja a tárolóedényt és az elszállítást, társadalmi felelősségvállalási kezdeményezésükkel pedig a települések helyi közösségei kilogrammonként 25 forint visszatérítést is kapnak az összegyűlt mennyiség után, amely Szekszárd esetében akár több millió forint is lehet. Így a környezetvédelmi mellett lokális célok is megvalósíthatóak.

A szekszárdi gyűjtőpontok helyét térképünkön mutatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában