Ugrásszerűen növekszik a koronavírussal kórházba kerülők száma

Bár felszálló ágban van a járvány negyedik hulláma, szerencsére a Tolna megyei adatok az országoshoz képest egyelőre jobbak, az viszont látszik, hogy a kórházba kerülők 75 százaléka oltatlan – jelezte dr. Papp Zoltán, szekszárdi háziorvos.

Gazsó Rita

Koronavírus-teszthez vesz mintát a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója a Felsõtárkányi Óvoda és Bölcsõde dolgozójától 2020. november 25-én. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsõdei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevõk is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Ugrásszerűen növekszik a koronavírussal fertőzöttek és az emiatt kórházba kerülő betegek száma – mondta portálunknak dr. Papp Zoltán Tolna megyei háziorvosi kollegiális vezető. Arra figyelmeztetett, hogy egyre több az egyéb, légúti fertőzött is, ezért az átfertőzés elkerülését megelőzendő arra kéri háziorvos kollégáival együtt a betegeket, légúti fertőzés vagy Covid-tünetek esetén telefonon, esetleg e-mailben egyeztessenek háziorvosukkal, ne személyesen keressék fel a rendelőt. A háziorvos dönt a személyes vizsgálat, koronavírus-gyanú esetén a tesztelés vagy az azonnali gyógyszeres kezelés – Covid- betegnél Favipiravir, bakteriális fertőzöttnél pedig antibiotikum – mellett – emelte ki.

A háziorvos szerint a járvány most tomboló, negyedik hullámában azonban nem is olyan könnyű felismerni a betegséget, mert a típusos koronavírus tüneteket – íz- és szaglásvesztés, hőemelkedés, vizes orrváladékozás – produkáló páciensek mellett teljesen tünetmentes személyek, így az oltottak is lehetnek fertőzöttek. A betegség kimenetelét is nehéz megjósolni, hiszen az függ az egyes egyén korától, alapbetegségeitől, szervezetének immun-állapotától, valamint attól, hogy mindezt mennyire árnyalja a beadott oltás.

A háziorvos úgy látja, a fertőzés ütemét és a betegség szövődményeinek kialakulását, erősségét azzal lehetne csökkenteni, ha a jelenlegi 58–60 százalékos átoltottsági szinttől elrugaszkodva el tudnánk érni a 80 százalékot.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Ezért is fontos, hogy az esetlegesen elmaradt második oltásokat pótolják, illetve aki már a második beadásától számított négy-hat hónapon túl van – különösen az idős, beteg személyek esetében – minél hamarabb megkapja mindenki a harmadik vakcinát. Bár a gyermekgyógyászat nem szakterületem, de mint ismert, az USA-ban megkezdődött az 5-12 évesek oltása, az Európai Gyógyszerügynökség a napokban dönthet a Pfizer vakcina kisebb dózisának beadási lehetőségéről e korosztály számára, amely segítene az átoltottsági arány javításán – hangsúlyozta.

Dr. Papp Zoltán úgy látja, nem kevésbé fontos a közösségi védekezés, így a távolságtartás, személyes higiéné és nem utolsósorban a maszkhasználat betartása, amelyekről mintha elfeledkeztünk volna az utóbbi időben. Utóbbi ugyan egyelőre nem kötelező, de zárt térben mindenképpen ajánlatos viselni, hiszen nem csak a jelenlegi járvány, hanem bármilyen felső-légúti kórokozó terjedését akadályozza. Egyelőre a különböző közösségi programokat, rendezvényeket is jó lenne elhalasztani vagy látogatásukat legalább is védettségi kártyához, esetleg oltási igazolványhoz kellene kötni.

Borítóképünkön: az 58–60 százalékos átoltottsági szinttől elrugaszkodva el tudnánk érni a 80 százalékot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában