adventi készülődés

2021.11.26. 07:00

Ünnepi díszbe öltözik a megye

Az idén november 28-ára esik advent első vasárnapja. Kezdődik a karácsonyi készület. A megye sok településén fenyőket állítanak, díszítenek a köztereken, adventi koszorúkat helyeznek ki ezekben a napokban.

Fotó: TN

Szekszárdon a Béla király és a Garay téren minden korosztály számára biztosítanak kikapcsolódást. Lesznek koncertek, könyv-, és lemezbemutatók, adventi vásár, utóbbi a hagyományoknak megfelelően a Garay téren, és természetesen karácsony közeledtével sorra gyúlnak ki az adventi gyertyák fényei. A Béla király téren tegnap feldíszítették a város karácsonyfáját, és helyükre kerültek a házakat, utcákat esténként karácsonyi fénybe borító lámpafüzérek is.

Bátaszéken advent első hétvégéjén kigyulladnak az ünnepi fények. A város központjában huszonöt villanyoszlopon lévő ünnepi figurákon, valamint a Budai utcában lévő fákon lesz díszkivilágítás. Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, a templom előtti téren idén is egy nagy koszorút helyeznek el, rajta négy adventi gyertyával, és itt állítják fel a város karácsonyfáját is, majd december 11-én. Az adventi forgatag rendezvényüket megtartják – betartva a járványügyi szabályokat.

Dombóvár önkormányzata huszonnégy új karácsonyi dísszel bővítette készletét az idei évben, ezért a Pannónia utcában a villanyoszlopokra tizenkét teljesen új csatlakozási pontot építettek ki, valamint a Hunyadi tér keleti oldalán cserélték le az ünnepi világító díszeket. Összesen közel hetven dekoráció segítségével öltöztetik ünnepi fénybe a várost. Javában zajlanak az előkészületek, hamarosan feldíszítik a város karácsonyfáját és a Varga Gábor szobrászművész alkotásaiból álló betlehemi kompozíciót is megépítették a térre. Az idei évben először Dombóváron 250 négyzetméteres jégpályát telepítettek a művelődési ház előtti térre, melynek ünnepélyes megnyitója advent első vasárnapján lesz. Ekkor gyújtják meg a város elöljárói az első gyertyát is a Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium közös műsora után.

A tolnai valószínűleg az ország legnagyobb adventi koszorúi közé tartozik a mintegy négyméteres átmérőjével, és az embermagasságú, elektromos gyertyáival. Évek óta megszokott városképi látványosság a Hősök terén. Készítését, díszítését 2016 óta a Pitypang virágbolt kollektívája végzi. Fenyőt Tolna és Mözs központjában is állít és díszít a helyi városüzemeltető cég, a Thelena Kft. A díszek szépek, nagyok, de műanyagból készültek, így szerencsére nincs miért megfújni őket. Több éve szolgálják már a helyi közösséget. Fényfüzérek a fenyőkre, a Városháza épületére és néhány közeli díszfára is kerülnek. Az ünnepváró hangulat mindennek köszönhetően már most érzékelhető.

Dunaszentgyörgy református település, így tiszteletben tartva a hagyományokat, szerény, meghitt ünnepséggel indul az advent. Külön fát nem állítanak, de a faluház melletti két fenyőt minden évben feldíszítik, az adventi koszorú pedig, a 2-es számú óvoda előtt kap helyet, amelyen karácsonyig, az adventi vasárnapokon felgyulladnak majd a fények. A dekorációt szombaton készítik el a Csapó Csemeték civil szervezet önkéntesei – tudtuk meg Kirnyákné Balogh Máriától, a falu polgármesterétől. A település vezetője elmondta, a most következő, első adventi hétvégén 16 órától a Paksi Városi Vegyeskar ad műsort a helyi református templomban, majd 17 órától az adventi koszorúnál a polgármester ünnepi beszéde következik. Ezután egy gyermek mond verset, majd zárásként ismét a vegyeskar ad elő. Az ezt követő vasárnapokon a köszöntőt és versmondót meghallgatva szintén 17 órakor gyúlnak majd fel az újabb gyertyák a koszorún.

Pakson már hétfőn megkezdődött a város ünnepi díszbe öltöztetése. A DC Dunakom Zrt. szakemberei a hét elején elkezdték dekorálni a Városháza előtti ötméteres karácsonyfát és az adventi koszorút, emellett a napokban Paks számos pontján szerelnek fel karácsonyi díszkivilágítást kandeláberekre. Idén a megújult Atom tér lesz az adventi rendezvénysorozat központja, ahol november 28. és december 19. között gazdag programkínálattal várják a a helyieket a szervezők, remélve, hogy a járványügyi helyzet nem szól közbe. A Paksi Adventen, főként a hétvégi napokon számos népszerű együttes, előadóművész – a többiek mellett Tóth Andi, Janicsák Veca, Szulák Andrea, Gáyer Bálint – lép fel, de helyi együttesek is szerepelnek majd a téren felállított színpadon, emellett számos finomsággal helyi kézművesek is várják az érdeklődőket. A kicsik számára gyermekprogramokkal készülnek a szervezők. A programsorozatra a belépéshez nem lesz szükség védettségi igazolványra – tájékoztatott az önkormányzat. Az adventi program november 28-án vasárnap 16 órától ünnepélyes gyertyagyújtással indul, majd a Berek Brothers és a Vivat Bacchus ad koncertet.

Nagymányokon a helyi közművelődési központ által meghirdetett Mindenki karácsonya című rendezvény elmarad a fokozódó járványügyi helyzetre való tekintettel. –-Jótékonysági felhívásunk, viszont továbbra is érvényes, a gyűjtés folytatódik a rászoruló gyerekek részére – mondta el lapuknak Huckerné Linde Judit, a művelődési ház megbízott igazgatója. A városban péntek este kapcsolják fel az ünnepi világítást.

Bonyhádon a III. Völgységi Advent, november 27-én, szombaton veszi kezdetét. A rendezvények a Kaszinókertben Figura Ede zenés gyermekműsorával kezdődnek, majd Marcsek Máté és Kovács Kristóf koncertjével folytatódnak. Erdei kézműves játszóház várja a gyerekeket és szüleiket a művelődési központban. Este 7 órakor felgyúlnak a város karácsonyfájának fényei, ahol a polgármester, Filóné Ferencz Ibolya mond ünnepi beszédet. Ezt követően gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját Mészáros Zoltán református lelkésszel. Az első hétvége programjairól részletes tájékoztatást nyújt a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ honlapja, és Facebook-oldala. Lukács József, a művelődési központ igazgatóhelyettese elmondta, hogy az adventi időszak minden szombatjára szerveznek rendezvényeket és adventi vásárt is.

Tamásiban advent első vasárnapján veszi kezdetét az ünnepi programsorozat. Különleges, egyedi mézeskalács város készül egy lelkes alkotócsoport jóvoltából. A készülő remekmű advent egész időszakában megcsodálható lesz az intézményben, olvasható a művelődési központ Facebook-oldalán. A délután során a gyermekeket kézműves foglalkozásra várják, ahol ajándékokat és díszeket is készíthetnek a résztvevők a rendezvénytéren előkészített óriás adventi koszorú díszítéséhez. Ezt követően kerül sor a koszorú közös feldíszítésére, az elmúlt hetekben közzétett felhívás szerint. Advent első gyertyáját Csibi Imre római katolikus plébános és Szalai Géza református lelkész gyújtja meg. A közönség a Szent Cecília Katolikus Zenekar karácsonyi műsorát hallgathatja meg a feldíszített téren. A program zárásaként pedig Tolvai Renáta énekesnő lép színpadra.

Borítókép: Decsen már kilencven százalékban helyükre kerültek az ünnepi díszek a gyerekek nagy örömére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában