közgyűlés

2021.12.02. 17:13

Közbeszólások miatt nem folyt érdemi munka az első órában

Bekiabálások, közbeszólások, Szekszárd közgyűlésének korábbi üléseire nem jellemző közjátékok miatt sokáig nem folyt érdemleges munka a testület múlt csütörtök helyett most csütörtökön megtartott ülésén.

Szepesi László

A szekszárdi közgyűlés ülését délelőtt kilenckor nyitotta meg Ács Rezső polgármester, de az első órában semmi érdemleges döntés nem született, mert az ÉSZ-frakció képviselői helytelenítették az írásban beadott interakciókra kapott írásos választ, illetve hosszasan vitatták, hogy a november 25-re összehívott közgyűlést a covid-19-es fertőzés gyanúja miatt szabályosan halasztotta-e el a polgármester.

A vásári hangulatú kezdést követően az önkormányzat többségi vagy kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságok felügyelőbizottságával kapcsolatos döntésekről tárgyaltak a képviselők. Ez elsősorban a Szekszárdi Sportközpont felügyelőbizottságának megválasztása volt lényeges, ugyanis a korábban megválasztott bizottsági tagok több mint egy hónappal ezelőtt lemondtak tisztségükről. A képviselők végül abban maradtak, ezért a tisztségért jövőre nem jár fizetség egyik ilyen bizottságban sem. A sportközpont FEB tagjai közé végül két Máté Péter, a Fidesz frakció vezetője által javasolt jelölt és az ÉSZ-es Murvai Árpád került.

Döntött a testület a közmeghallgatás időpontjáról is, eszerint december 17-én délután öt órakor tartják. Szintén elfogadta a közgyűlés Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatójának a decemberi, zárt térben meghirdetett programjainak a Covid-19 járvány miatt tervezett változásairól szóló tájékoztatóját.

Elmondta, a pandémia miatt többen visszamondták a szereplést, elmaradnak bálok, gála műsorok, céges ünnepségek, azok a színházi és moziműsorok mennek, amelyeknek megtartását az előírások még lehetővé teszik. Szóba kerültek a szabadtéri műsorok, az adventi vásár, sőt a Béla király téri szilveszter is. Erre kidolgozták a műsort, a tűzijáték megtartására többen jelentkeztek, de még nincs megállapodás. Illés Tamás ÉSZ-es képviselő ekkor javasolta, tekintettel a kutyákra, ne is legyen tűzijáték.

A napirend következő pontjai városi cégek hitelfelvételeiről szóltak, amelyek a bevételek közötti időszakban a működést biztosítanák. Elhangzott javaslat, miszerint kedvezőbb, ha a több kis hitel helyett a város vesz fel nagyobb összeget, s osztja szét, de elvetették, mert az önkormányzat nem végezhet ilyen banki tevékenységet. Viszont helyeselték, hogy a cégek a hitelfelvétel előtt kérjék ki több bank ajánlatát. Délben, amikor az interpellációk kerültek sorra, ismét felforrósodott a hangulat. Az ÉSZ-es képviselők nehezményezték egyebek mellett, hogy múlt csütörtökön elmaradt az ülés, mert felmerült, hogy a képviselők és hivatali dolgozók megfertőződhettek Covid-19 vírussal.

Ezek is érdekelhetik