Hirdetés

2022.02.25. 22:34

Állami támogatással készült el az új hűtőház

A megye egyik meghatározó élelmiszeripari cége a bátaszéki telephelyen működő Bát-Grill Baromfifeldolgozó Kft. Megalakulása óta – 27 éve – folyamatosan fejlődik a vállalkozás.

PR-cikk

A Bát-Grill Kft. főtevékenysége a baromfihús, ezen belül is a broilercsirkék elsődleges feldolgozása. A kft. a vevőköre részére speciális takarmányon nevelt broilercsirkékből feldolgozott húst értékesít. Ez a speciális csirkehús „Premium GOLD” néven levédett, ilyen csak a bátaszéki feldolgozó üzemből kerülhet kereskedelmi forgalomba. 

Magát az üzemet 1995-ben alapították magyar magánszemélyek és magyar tulajdonú családi vállalkozások közösen. 

A tulajdonosi szerkezet azóta minimálisan változott ugyan, de a kft. továbbra is teljes mértékben hazai vállalkozás. Árbevételük tavaly 7,8 milliárd forint volt, és 175 embernek adnak munkát. A vállalkozás a kezdetek óta folyamatosan növelte a feldolgozott baromfi mennyiségét és az árbevételét, minden évét pozitív eredménnyel zárta, mondta Jordán András, a cég ügyvezető igazgatója. 

A teljes egészében gépesített baromfiüzem kapacitása óránként négyezer élő csirke vágására, feldolgozására alkalmas. Az üzem megfelel minden érvényes élelmiszeripari termékekre vonatkozó jogszabályi előírásnak, emellett rendelkeznek úgynevezett „HALAL”-minősítéssel is, amely az ausztriai muszlim vevőik számára fontos. 

– „Ízletes, porhanyós, házias ízvilág”. Fogyasztóink és a felkért vendéglátóipari szakemberek, séfek visszajelzései alapján ezek a tulajdonságok jellemzik leginkább a bátaszéki „Premium GOLD” csirkét – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. 

– A cég folyamatos alapellátást biztosít friss élelmiszerből, ezért biztos megélhetést nyújtó, stabil munkahely. Ebből következően a Bát-Grill Kft.-nél a fluktuáció viszonylag alacsony szintű. 

– Vállalkozásunk megalakulása óta a versenyképesség megtartása és növelése érdekében folyamatosan fejleszt, beruház. Erre összesen 1,2 milliárd forintot fordítottunk a 2017–2020-as időszakban – mondta az igazgató. – Szintén ebben az időszakban a pályázati kereteken felül kicseréltük az élő állatokat beszállító gépjárműparkunkat. 

– Tavaly pályázati támogatással az üzem szinte teljes tetőfelületére napelemes rendszert telepítettünk.  A projekt teljes költségvetése 106 millió forint volt, a támogatás mértéke pedig 55 százalékos. 

– A hűtőház létesítésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett VNT2020 pályázati program keretében nyertünk támogatást, amelynek célja a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség növelése volt. 

A beruházás előzménye, hogy az első Covid-hullám idején tapasztalt rendkívüli keresletingadozás ébresztett rá bennünket, hogy piaci stabilitásunk növelése érdekében szükségünk van egy jelentős mennyiségű fagyasztott termék tárolására alkalmas hűtőházra – mondta Jordán András ügyvezető igazgató. 

– A beruházás finanszírozása számunkra rendkívül kedvező módon – előfinanszírozással történt. Ez azt jelenti, hogy amikor még a fizikai megvalósítás meg sem kezdődött, már akkor, a tervezett 470 millió forintot, a teljes költségvetés felét rendelkezésünkre bocsátotta a támogató. 

A fejlesztés keretében megvalósult hűtőház alapterülete 877 négyzetméter. Az egyik terem mélyfagyasztó hűtés technológiával felszerelt, melyben mínusz 38 fokon a termékek sokkolása történik. A másik két teremben a fagyasztó tároló mínusz 18 fokon raktározza a termékeket. A három terem összesen 140 tonna fagyasztott áru tárolására alkalmas. 

Az üzemben kiépítésre került egy alapanyag-tároló, egy csomagoló, valamint egy készáru-hűtő helyiség, továbbá iroda és szociális helyiségek is. 

– Napjainkban Cikón a Bát-Grill Kft. érdekeltségébe tartozó csirkehizlalással foglalkozó vállalkozásnál folyamatban van egy közel 690 millió forint összköltségű beruházás, amelynek keretében két új baromfinevelő istállót építünk. A támogatás mértéke ötven százalék – mondta az igazgató. 

– Nagy örömünkre néhány napja értesültünk arról, hogy legfrissebb elképzelésünk is megvalósulhat. A Vidékfejlesztési Program felhívása alapján támogatást nyertünk egy szennyvíztisztító üzem létesítésére, a darabolópályánk komplett cseréjére és két készáru-kiszállító tehergépkocsi beszerzésére. A beruházás tervezett teljes költségvetése egymilliárd-harmincegymillió forint, a támogatás mértéke ötvenszázalékos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában