Fűtés

2022.02.25. 07:00

Hűvös éjszakák, szeles napok – ráfizetünk az idei télre?

Túl vagyunk az idei tél nagyobbik felén, szerencsére az átlagostól eltérő mínuszokat nem mértek az állomások. A szakemberek szerint átlagos volt eddig a hideg, és ez meglátszik a távhőszolgálatok hőfelhasználásán is. A szolgáltatók szerint a tavalyihoz hasonló, illetve annál valamivel több költségre számíthatnak majd a lakók a nyár eleji elszámolásnál.

Mauthner Ilona

Fotó: Molnár Péter

A távfűtéses lakások melegen tartása nagyon kényelmes a lakók szempontjából, csak tekergetni kell a hőszabályzót. Az adott év téli időszakában az előző év fogyasztása alapján kiszámolt átlagot fizetnek az érintettek. A szezonról a teljes elszámolás általában nyár elején történik meg, ekkor derül ki, hogy rá kell-e fizetnie az adott lakásban élőknek az eddigiekre, vagy még vissza is kapnak a befizetett összegből. 

Szekszárdon 5682 lakásban és 255 közületben melegek a radiátorok a Szekszárdi Távhőszolgáltatónak köszönhetően. Csukle Tibor, a cég vezetője elmondta, az elmúlt négy hónap – október közepétől február közepéig – átlagos levegő-hőmérséklete 0,6 fokkal volt alacsonyabb a bázisévhez képest. Ezzel együtt a lakossági fűtési hőfelhasználás is több lett, közel nyolc százalékkal. 

A többletfelhasználás egyik oka, hogy viszonylag korán, október első napjaiban el kellett kezdeni a távfűtést a városban. A másik ok a megváltozott időjárás. A megszokottnál sokkal erősebben és többször fújt a szél, ami a közérzetet jelentősen rontotta, illetve a napok nagy részében hiába sütött többet a nap, idén az éjszakák sokkal hűvösebbek voltak az előző évhez képest. 

Számításaik szerint az idei fűtési idényre vetítve – összességében több hőfelhasználás várható – főként a lakossági fogyasztóknál, mint tavaly, mondta Csukle Tibor. Ennek mértéke a mai adatok ismeretében, városi átlagban körülbelül egy gigajoule mennyiség lesz lakásonként, ami háromezer forint körüli összeget jelenthet. 

A nem fizetőket előbb felszólítják, majd jön a végrehajtás

Bonyhádon 860 lakást és néhány közületet lát el meleggel a Fűtőmű Szolgáltató Kft., melynek igazgatója, Kiss Lajos elmondta, a múlt évhez képest a gázbeszerzési árak emelkedtek. A fogyasztás a tavalyi évhez hasonló. Sajnos vannak kintlévőségei a cégnek, vagyis vannak nem fizető lakók. A fizetési felszólításokat már a második hónaptól kiküldik, és ha nem reagál rá az érintett, akkor kezdeményezik a végrehajtási eljárást. Általában százötvenezer forintos elmaradásig még viszonylag kezelhető a tartozás, részletfizetéssel például, de efölött már nehezebb a hátralékot letudni. 

Dombóváron 2053 lakást és tíz intézményt fűt a városhoz tartozó Veolia Energia Magyarország Zrt. Hevesi Róbert igazgató elmondta, a melegvíz-felhasználás elszámolása májusban, a fűtésé júliusban van. Idén úgy tapasztalták, a tavalyihoz hasonló mértékű volt eddig a fogyasztás. Bíznak abban, a fűtési szezon végéig ez nem változik. A lakók tartozása, és annak a behajtása ebben a városban is gondot okoz, de az bizakodásra ad okot, hogy némileg csökkent a fizetéssel elmaradók száma. Igaz, ennek az az oka, hogy egyből lépéseket tesznek, ha valaki nem fizet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában