Közösségi közlekedés

2022.02.10. 09:30

Így változott a vasúti menetrend a Tolna megyét érintő vonalakon

A Dombóvár és Komló vonalon fejlesztette jelentősen a menetrendjét térségünkben a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV), amely első alkalommal a társadalmi egyeztetés véleményeit és javaslatait is figyelembe vette.

Brunner Mónika

Munkába, iskolába járáshoz még mindig sokan veszik igénybe a vonatot. A menetrendet az utazóközönség igényeihez igazítják Fotó: Karnok Csaba/MW

A vasúttársaság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szokásos éves menetrendváltás ismét számos fejlesztést és változást hozott a vonat- és autóbusz-közlekedésben. A múlt év december 12-étől érvényes vasúti menetrend különlegessége, hogy nemcsak a pályafelújítások, járműbeszerzések révén lehetővé vált módosításokat tartalmazza, hanem az első alkalommal tavaly megtartott nyári online társadalmi egyeztetés véleményeit és javaslatait is figyelembe vette, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok.

A Dombóvár–Komló vonalon jelentősen fejlesztette a menetrendet a vasúttársaság a társadalmi egyeztetés visszajelzéseinek megfelelve: a menetrendváltástól naponta négy vonatpár közlekedik a Dombóvár–Komló vonalon, alkalmazkodva a munkába járási igényekhez, csatlakozást nyújtva a Budapest és Pécs, illetve Kaposvár közötti InterCity vonatokhoz is. A Dombóvár–Komló vonalon naponta közlekedik új vonat, amely mindenhol megáll. Új vonat közlekedik vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint: Dombóvárról 18 óra 12 perckor indul, Komlóra 18 óra 56 perckor érkezik, nem áll meg Kaposszekcsőn és Vásárosdombón.

Budapest és Dombóvár között új vonat közlekedik munkanapi és vasárnapi közlekedési rend szerint. Budapest-Déli pályaudvarról 19:15-kor indul, Pusztaszabolcsra 19:58-kor érkezik. Pusztaszabolcsig csak Budapest-Kelenföldön, Érd felsőn és Százhalombattán áll meg, Pusztaszabolcstól Dombóvárig pedig minden állomáson és megállóhelyen megáll.

A Dombóvár–Budapest–Déli pályaudvar személyvonat csak munkanapokon közlekedik, Dombóvárról 4:13 helyett 3:49-kor indul, Budapest-Déli pályaudvarra hat óra tizennégy perckor érkezik.

Új vonat közlekedik Dombóvár és Pusztaszabolcs között. Dombóvárról 4:12-kor indul, Pusztaszabolcsra 5:53-kor érkezik, ahonnan egy másik vonattal egyesítve közlekedik tovább Budapest-Déli pályaudvarra. Szintén új, mindenhol megálló vonat közlekedik Sásd és Dombóvár között. Sásdról hét óra kilenc perckor indul, Dombóvárra hét óra huszonöt perckor érkezik.

Új vonat közlekedik szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, Bátaszékről, hajnali három óra ötvenhárom perckor indul, Sárbogárdra hajnali öt óra tizenkilenc perckor érkezik.

Az általunk megkérdezett szekszárdi utasok közül az egyik azt mondta, a menetrend nem először változik, nem lát ebben semmi rendkívülit. Egy másik viszont nehezményezte, hogy nincs közvetlen járat Budapestre, és előfordult már, hogy késés miatt lekéste a csatlakozást. Szerinte ezt a problémát kellene mielőbb orvosolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában