Mulatság

2022.02.04. 17:30

Jelmezben, de szülők nélkül tartják meg a farsangi bált

Itt a farsang áll a bál - szól a kedvelt gyerekdal, de mivel éppen az omikron hullám közepén vagyunk, felmerül a kérdés, a járványhelyzet miatt megtartják-e a gyerekeknek az óvodák és ha igen milyen módon az idei vidám mulatságot?

Gazsó Rita

Farsang a szekszárdi Szent Rita-óvodában. Archív fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A medinai Sió Kincse Óvoda vegyes korú 27 fős csoportja és hét bölcsődésük már túl van a farsangon, közösen ünnepelték meg január 27-én – mondta Kirchner Erzsébet intézményvezető. Mint megtudtuk,  a kicsik nagyon jó hangulatú mulatságon vehettek részt, ahol nem csak a gyerekek, az óvó nénik is jelmezbe öltöztek. 

Volt zene tánc, fellépett a Répa-retek duó, az apróságokat zsákbamacska is várta kis meglepetéscsomaggal. A járvány miatti korlátozásokról egyedül az árulkodott, hogy a szülők idén sem farsangozhattak együtt gyermekeikkel. 

A tavalyi farsangi mulatsághoz hasonlóan idén, az aktuális vírushullám közepén is szeparáltan, csoportonként ünnepelnek majd a gyerekek a szekszárdi 1. számú óvoda három tagintézményében – tudtuk meg Sebestyén Györgyitől. Az óvodavezető közölte, a mulatságot „farsang farkán”, vagyis február vége felé tartják meg, abban bízva, hogy addigra csökken a fertőzésszám. Jelenleg különböző megbetegedések miatt ugyanis felváltva hiányoznak a kicsik.

Bár intézményenként elmarad a közös ünneplés, de igyekeznek mindent megadni a gyerekeknek, így remélhetően nem érezhetnek nagy különbséget a korábbi farsangokhoz képest: hagyományosan jelmezben, vidáman, zenével, tánccal búcsúztatják majd a telet – tette hozzá.

Felmerül ilyenkor, a közelmúltban történt tragédia után, amikor egy kisiskolás hunyt el allergiás roham következtében, hogy vihetnek-e be a szülők nasit, falatoznivalót és ha igen mit. Sebestyén Györgyi jelezte, a szülők házi finomságokkal nem, de bolti száraz aprósütikkel, dobozos üdítőkkel hozzájárulhatnak a lakomához. 

Az óvodavezető szerint valamennyi allergiás gyermekekről tudnak, nekik saját szüleik visznek be ezt-azt. Az érintetteknek külön kis asztalon terítenek és a gondozók arra figyelnek, hogy kizárólag a speciálisan számukra megjelölt ételeket-italokat fogyasszák. Intézményeikben a szülők évek óta nem vesznek részt a farsangon, így idén sem. 

A tolnai Wosinsky Mór Óvodában régebben hétvégén, a szülőkkel együtt tartották meg a farsangi bált, de a korlátozások és főként a megbetegedések miatt sajnos idén sem folytathatják ezt a hagyományt. A három tagintézmény némelyikében már a jövő héten megkezdődik a farsang. 

Mindenhol lesz zene tánc, az óvónénik is beöltöznek, sőt akad olyan, ahol vendéget is hívtak, aki interaktív zenés műsorral készül – mondta el kérdésünkre Némethné Szüts Melitta óvodavezető. Óvodáikban szintén hagyomány, hogy tombolát szerveznek a kicsiknek, ahonnan kis meglepetést vihetnek haza. Náluk is előre csomagolt harapnivalókkal készülnek a szülők, az allergiásokra itt is külön felügyelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában