Kiállítás

2022.02.09. 14:00

Kiválóan rajzol az ismert szekszárdi zenekar frontembere

Szakács Róbert nevét Szekszárdon leginkább úgy ismerik, hogy ő a Bravó zenekar alapítója, vezetője, énekese. De sokan azt is tudják róla, hogy nemcsak kiválóan énekel, zenél, de ugyanilyen jól rajzol is. Hamarosan megnyílik Szekszárdon, a Babits Kulturális Központban az első kiállítása Rajzember címmel.

Mauthner Ilona

Szakács Róbert: nagyon kíváncsi vagyok, hogy a közönség hogyan fogadja a képeimet. Fotó: Makovics K.

Hogyan kapcsolódik össze Önnél a zene és a rajz? 

– Képzőművészeti gimnáziumba jártam Budapesten – mondja Szakács Róbert. – Azért oda, mert Szekszárdon megismertem Boros Zoltánt, aki hasonló korú, mint én, s együtt kezdtünk rajzolgatni, és ő is a fővárosba járt, a képzőművészeti gimnáziumba. Zárójelben jegyzem meg, a Boros-Szikszai grafikus páros szép ismertséget szerzett magának. Könyvborítókat, illusztrációkat terveznek, Amerikában élnek. A lényeg, gyerekként együtt tanultunk a fővárosban. Kollégiumban laktam, ahol szinte mindenki zenélt is. Együttesek alakultak, és egy olyan világlátásra tehettem szert, ami nagyban befolyásolta az életemet. Igazi sokszínű kulturális közegben élhettem. A gimi alatt én is alakítottam zenekart, Sirkamra néven először punkzenét játszottunk, majd a Beri Ary és a Játékos fiúkban rock and rollt. 

Mi jött ezután? 

– Gimi után másfél év katonaság. Katonaság után pár évig zenéből próbáltunk megélni. Mit mondjak, nem dúskáltunk a jóban. Az önmegvalósító évek után a Tolnatejnél helyezkedtem el mint marketinges, grafikus. Éppen ideje volt, mert megnősültem, és 1992-ben megszületett a lányom. A munkát nagyon szerettem, reklámokat, klipeket, zenei aláfestést és a csomagolásokat terveztem.

A Bravó zenekart 2001-ben alakítottam, akkor már szórakoztató zenét játszottunk, nem rockot. Erre volt igény. Hárman voltunk és vagyunk a mai napig, de a tagok változtak közben. Én is váltottam. A Tolnatej után pár évig a Tolnai Népújságnál dolgoztam tördelőként. 

Közben a zenekarunk országos hírű lett, egyre több fellépésre hívtak bennünket, és ekkor indult be az esküvőkön való zenélés is. Évi hatvan bulit is bevállaltunk. Emellett nehéz volt „rendes”, napi nyolcórás munkában dolgozni, és nem is volt már rá szükség, mert jól kerestünk. A Bravót – több száz zenekar közül – 2013-ban beválasztották az ország hat legjobb esküvői bandája közé. 

Bizonyára sok emlékezetes esküvőn vettek részt. 

– Volt néhány, amire a mai napig emlékszem, voltak tragédiák, vicces esetek is. Például, amikor a vőlegény kérése ellenére a haverjai elrabolták a menyasszonyt az esküvő után. A vitában a násznép is két részre szakadt. Vagy amikor a menyasszonytánc elmaradt, mert az ifjú asszonyt elvitte a mentő. Mivel nem volt súlyos a baja, az esküvői buli nélküle folytatódott reggelig. 

Nem fárasztó a sok éjszakázás? 

– Az első tíz évben meg se kottyant, ma már jobban megvisel. A járvány előtt hatvan körüli esküvőt vállaltunk egy évben. Majd másfél éve ez jócskán lecsökkent. Idén februártól úgy tűnik, ismét divatba jön a nagyobb esküvő, már kapjuk a megrendeléseket. 

A család hogyan viselte a sok éjszakázást, távollétet? 

– A második lányom 1997-ben született. Sajnos nem sokat voltam velük, amikor kicsik voltak. Megpróbáltam később ezt kompenzálni. A nagyobbik lányom Luxemburgban él a családjával, van két unokám, öt és kettő évesek. Háromhavonta igyekszünk egymással találkozni. Gyakran utazom én hozzájuk. A kisebbik lányom a közszolgálati egyetemen tanul. 

Hogyan jött össze a mostani kiállítás anyaga? Már a meghívó is nagyon beszédes, hiszen egy – hatvanas éveket idéző – fekete bluesénekest ábrázol a mikrofon előtt, amely szintén az Ön rajza. 

– A járvány első három hulláma alatt volt bőven szabad­időm, és elkezdtem tudatosabban rajzolni. Korábban is rajzolgattam, szinte egész életemben, de akkor inkább a lányaimat vagy egy-egy adott hangulatot örökítettem meg. Most úgy érzem, a zenét és festészetet sikerült párosítani, de készítettem aktokat is. Vannak megrendeléseim is, portrékról, eseményről. A kulturális központ keresett meg, lenne-e kedvem egy kiállításhoz. Igent mondtam. Nagy megtiszteltetésnek érzem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában