Szijjártó és Potápi Erdélyben

2022.02.15. 17:00

Közös döntés a magyar nemzet jövője

Továbbra is folytatódni fog a határon túli magyar közösségek támogatása Erdélyben és Székelyföldön, amennyiben az emberek újra bizalmat szavaznak a kormánynak az április 3-i választáson – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Sepsiszentgyörgyön.

Vizin Balázs

Szijjártó Péter és Potápi Árpád János (jobbról) Madéfalván Fotó: Beküldött kép

Fotó: KKM

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere erdélyi látogatása sepsiszentgyörgyi állomásán önkormányzati vezetőkkel egyeztetett a városházán, majd Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Antal Árpád polgármester társaságában meglátogatta a Gyöngyvirág utcai református templomot, a magyar kormányzati támogatással épülő idősek otthonát és a Sepsi OSK labdarúgóklub szintén magyarországi támogatással épített stadionját.

Szijjártó Péter rámutatott, az 1867-ig visszakeresett bejegyzések tanúsága szerint ő az első hivatalban levő magyar külügyminiszter, aki Sepsiszentgyörgyre és egyúttal a legkeletibb vármegyébe látogat. A magyar kormány támogatásával épülő sok száz erdélyi létesítmény a magyar közösség, az identitás megőrzését szolgálja – szögezte le Szijjártó Péter a szekelyhon.ro tudósítása szerint. Emlékeztetett, hogy 2010 előtt az akkori magyar kormány ellenséges és lekicsinylő hozzáállást tanúsított a határon túli magyarok iránt, azután következett be a fordulópont a nemzetpolitikában, amelynek fókuszába a határon túli közösségek megerősítése és támogatása került. Szijjártó Péter arra kérte az erdélyi, székelyföldi magyarokat, vegyenek részt a választásokon, abban a közös döntésben, amely a magyar nemzet jövőjét hosszú távon alakítani fogja. Magyarország külügyminisztere gratulált Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesnek az RMDSZ Románia belpolitikájában betöltött stabilizáló szerepéért. Hangsúlyozta, az RMDSZ fontos szerepet játszik Magyarország és Románia államközi kapcsolataiban, kormányzati szerepvállalása pozitív hatással van a magyar–román együttműködésre.

Madéfalva jelképpé vált

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője is Szijjártó Péterrel tartott erdélyi útja során, amelyben Madéfalvát is érintették.

– Nekünk magyaroknak fontos kötelességünk az emlékezés, hiszen 1100 éves államisággal rendelkező nemzetünk megszámlálhatatlanul sok kihíváson ment keresztül – fogalmazott a Siculicidium-emlékműnél mondott beszédében Szijjártó Péter. A miniszter úgy folytatta, „megvívtuk a küzdelmeinket, sokszor arattunk győzelmeket, olykor elszenvedtünk veszteségeket, de a szabadságunkat soha nem adtuk olcsón, és soha nem is adtuk fel végleg. Történelmünk állomásai sorában ott van Madéfalva is, amely emlékeztet minket, hogy mennyire kegyetlen tud lenni a mindent a saját akarata alá rendelő birodalmi logika pusztán azért, mert egy közösség másként gondolkodik a saját sorsáról, és mindezt merészeli nyíltan is megfogalmazni. Madéfalva jelképpé vált: a birodalmi elnyomás kegyetlenségével szembeni bátor kiállás jelképévé. Tisztelet Madéfalvának, a madéfalvaiaknak és a hősöknek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában