Német nemzetiség

2022.02.08. 14:00

Őrzik, átörökítik a hagyományokat az új nemzedéknek

Negyedszázados fennállása során a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület rengeteget tett a német nemzetiségi hagyományok megőrzéséért, átörökítéséért. Énekkaruk, tánccsoportjaik, kézimunka klubjuk hosszú évek óta közvetíti, örökíti át az értékeket a fiatalságnak.

Gazsó Rita

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete fődíját Kuti Imréné, a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület vezetője vette át. Fotó: Makovics Kornél.

A Tolna Megyei Önkormányzat minden évben elismeri a helyi, kiemelkedő munkát végző civil szervezeteket, az Év Tolna Megyei Civil Szervezete fődíját idén a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület vehette át, amely tavaly ünnepelte megalapításának 25. évét. 

– Egyesületünk tevékenysége egy német nemzetiségi óvodai hagyományőrző csoport létrehozásával indult 1996 végén, a kicsiket kezdtük el tanítani régi sváb mondókákra, énekekre, táncokra, gyerekjátékokra – mondta lapunknak a díjátadót követően Kuti Imréné, a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője, az egyesület egyik alapítója. 

Szűk két évvel később, egy szüreti bálon történt fellépés sikerén felbuzdulva ifjúsági nemzetiségi tánccsoportot szerveztek, amelyhez egy jól ismert, Tolna megyei sváb táncokat gyűjtő oktatót, koreográfust, Glöckner Jánost is sikerült megnyerni. Ekkoriban alapították meg a vegyeskart is, amelynek nevéhez fűződik a környező 7–8 települést összefogó mikrotérségi kórustalálkozó, amelyet 2014 óta minden évben megrendeznek és Kuti Imréné szerint szakmailag sokat segít a kórusok fejlődésében. 

Immár 25 éve, hogy egy kézimunkaklubot működtetnek, ahol a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület segítségével szövést oktattak. Emellett a klub tagjai kötést, horgolást tanítottak és tanítanak a mai napig kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt. Kitalálták, hogy a régi fonók hangulatát visszaidézve, hol egyik, hol másik tag házánál szervezik meg az összejöveteleket, ahol a kézimunkázás közben hagyományos csemegékkel, pattogatott kukoricával, aszalt gyümölccsel kínálják a vendégeket. 

Az egyesületnek az országban huszonhetedikként 1998-ban létrehoztak egy számítógépekkel, internettel, fénymásolóval és fax-szal felszerelt teleházat, amely abban segítette a györkönyieket, hogy kitáruljon előttük a világ. Kuti Imréné elmondta, amíg az iskola nem rendelkezett felszereléssel, ide járhattak át a gyerekek is informatikaórán és szakkörökön. Igazi sikertörténetként élték meg, hogy 2004-ben egy szociális pályázatnak köszönhetően meg tudtak nyitni egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató telephelyet, amely azóta is negyven embert lát el munkával.

Hasonló öröm volt, hogy pályázati támogatásból fel tudták újíttatni a helyi művelődési házat és a falumúzeumot. Utóbbi bővítése is tervben van. Ezeken felül hagyományőrző, ízőrző kiadványokat jelentettek meg, utóbbiak száma a remények szerint tovább bővül egy füzettel, amelyben az ételek fotóit is szeretnék megjelentetni. Egy új füzetet terveznek kiadni, amely főként a györkönyi Pincehegyen bálok idején régen felcsendülő férfidalokat mutatja be. 

– Reméljük, hogy ennyi különböző foglalkozás, program hozzájárul ahhoz, hogy a hagyományokat sikerül átörökíteni a fiatalok felé. Szerencsére az ifjabb generáció soraiban ma is akad, akinek továbbadható mindez, éppen ennek jegyében kezdődött meg egyfajta fiatalítás az egyesületben is – emelte ki a művelődési szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában