Izgalmas, praktikus tervek

2022.03.11. 11:30

Fiatal Tolna megyei építészek kiállítása nyílt meg az egyetemi karon

A sokadik kiállítást nyitották meg nemrégiben Szekszárdon, az Universitas Galériában, de még egyiken sem volt annyi érdeklődő, mint ezen.

Szepesi László

Egy hónapig lehet megnézni a terveket. A képen dr. Németh Pál, Bocz Gabriella, Sebestyén András és dr. Bús Imre látható Fotó: Mártonfai Dénes

Az AnGa stúdió két fiatal Tolna megyei építészének, a bátai Bocz Gabriellának és a kakasdi Sebestyén Andrásnak a tervei, rajzai, makettjei, jórészt közös alkotásai láthatók a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának új tárlatán. 

Dr. Bús Imre dékánhelyettes megnyitója után az építészeket, akik már egyetemi éveik alatt külön-külön mítoszt teremtettek maguk körül, dr. Németh Pál szobrászművész, egyetemi tanár mutatta be. Sebestyén András Pécsett a tudományegyetemen szerzett diplomákat, s már hallgató korában erőssége volt a makett. Papírból, fából, majd gipszből, betonból, s később 3D-s nyomtatóval műanyagból készített háromdimenziós terveket. 

Bocz Gabriella ezzel a kiállítással kicsit hazajött, ugyanis Szekszárdon, a környezetkultúra szakon szerezte első diplomáját, s azt követően lett Pécsett építőművész. A tárlaton ott van a Kisszékelyre tervezett lakás terve, amellyel egy országos pályázaton első lett, és mellette egy, a szülőfalujába, Bátára készített terv, amely a diplomamunkája volt, és amelyet a Szent Vér bazilikához készített, a mai Magyarország egyetlen eucharisztikus kegyhelyéhez vezető zarándokúthoz építészeti fejlesztési javaslatként. De ötletes, izgalmas, egyben praktikus tervük többek között az általuk amőbának nevezett, egy szekszárdi távhőelosztó épület tetejére tervezett lakás is, amelynek rajzait szintén kiállították. 

A két építész kiegészíti egymást, mondta a professzor, aki sok éven át olasz egyetemen is tanított építészeket, s szobrászként, Bocz Gabriella csoporttársaként szerzett Pécsett egy építészdiplomát is. Elmondta, Andrásra az erőteljes kreatív műszaki érdeklődés jellemző, Gabinak erőssége a koncepcióalkotás és a részletek precíz kidolgozása. 

A fiatalok építészstúdiójának neve AnGa, amely, kereszt­nevük, az András és a Gabriella első két-két betűjéből jött össze. Már jó ideje használták, mikor megtudták, hogy az anga szuahéli nyelven teret, légkört, atmoszférát jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában