Ápolók Napja

2022.05.13. 19:57

Az ápolók munkája előtt tisztelegtek

Egész napos rendezvénnyel ünnepelték az Ápolók Napját a Balassa János Kórház dolgozói, amelyet tudományos előadás és ünnepi műsor színesített. Az eseményen kitüntették az előző év legjobbjait is.

Gazsó Rita

Az eseményen kitüntették az előző év legjobb ápolóit is. (Fotó: M. K.)

Különleges a mai nap, hiszen a kétéves koronavírus járvány után ez az első olyan Ápolók Napja, amelyre a korábban megszokott, az ünnephez illő helyen emlékezhetünk – mondta dr. Németh Csaba főigazgató a szekszárdi Vármegyeházán rendezett Ápolók Napi ünnepségen. Beszámolt arról, hogy az ünnep előestéjén, csütörtökön, a hagyományoknak megfelelően, megkoszorúzták a temetőben a "szürke nénék" sírját. 

Mint ismert, szürke nénéknek nevezték a szekszárdiak a kórház első, 1854-ben Grazból érkezett, irgalmasrendi ápoló nővéreit. Utódaik, a kórház mai ápolói rájuk emlékeznek minden évben azzal, hogy elhelyezik az emlékezés virágait a Szent Vince rendi Irgalmas nővérek síremlékénél, a szekszárdi, alsóvárosi temetőben.

– Nagyon fontos a „civilek” számára, hogyha önökkel találkoznak, milyen miliőben történik mindez. Azt tapasztalom, hogy hihetetlen nagy empátiával állnak a betegekhez. Amikor egy ilyen nehéz helyzetben valaki szeretettel fordul az embertársához, akkor az ápolás ténylegesen hozzájárul a beteg gyógyulásához, fizikai és lelki értelemben egyaránt – hangsúlyozta beszédében dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott.

Gyurkovics János Szekszárd alpolgármestere úgy fogalmazott, szinte lehetetlen megköszönni az ápolók munkáját. - Hiszen amíg az ember legfőbb kincse maga és szerettei élete, egészsége, addig a nap 24 órájában végzett gondoskodásra, a betegágyaknál végzett szolgálatokra nincsen szó, amellyel megköszönhetnénk azt. Az a munka, amelyet önök végeznek nap mint nap, elvégezhetetlen lenne, ha magas fokú szakmai felkészültségük hátterében nem állna ott elhivatottságuk – emelte ki.

A köszöntő beszédeket követően a résztvevők a Pécsi Tudományegyetem Kelemen Endre Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskolájából érkezett diákok, leendő ápolók műsorát tekinthették meg. A Balassa-kórház vezetése, valamint a társrendező megyei szakmai szervezetek, hagyományosan Ápolók Napján adják át kitüntetéseiket a kórház előző év során kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó dolgozóinak, ezúttal tizenkét kollégájuknak.

Főigazgatói dicséretben részesült Ferger Ferenc, a radiológiai osztály munkatársa, Könczöl István, a Központi Műtő műtőssegédje, Krekóné Makker Mária, az Urológia–Gégészet Mátrix osztály szakdolgozója, Póti Edina, a Rendelőintézet munkatársa, Reibl Mónika, a Bőrgyógyászati Osztály munkatársa, Szigeti Tímea felnőtt szakápoló, Todorovné Piácsek Mária laborasszisztens.

A Magyar Ápolási Egyesület oklevelét Erős Ferencné a rendelőintézeti neurológiai szakrendelő munkatársa, Pápainé Máyer Anikó, a Sebészeti Osztály munkatársa Feiglné Koós Gabriella, az Ápolási igazgatóság jogi tanácsadója, a Magyar Ápolási Egyesület leköszönő Tolna megyei elnöke vehette át. Miniszteri elismerést kapott Pék Györgyi, a kórház foglalkozás egészségügyi szolgálatának szakmai vezetője, míg az Év szakdolgozója címet Plesz Éva, diplomás ápoló kapta meg.

Az ünnepség az Egy asszony élete című monodrámával zárult, Ecsedi Erzsébet, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészének előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában