Háziállatok

2022.06.04. 15:25

Az ebekre is veszélyes a kutyameleg!

Az elmúlt években hirtelen jött a meleg, átmenet nélkül, ami ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét.

Farkas Eszter

Illusztráció: Shutterstock

Szanyiné dr. Ettig Edit állatorvos elmondta, az állatoknál is egyre több a civilizációs betegség, mint a szívbetegségek, daganatok, allergia, de akár cukorbetegség is előfordulhat egy-egy példánynál. A betegséggel küzdő, például hormonproblémás elhízott kutyák vagy szívgyógyszerekkel folyamatosan kezelt, idős állatok jobban szenvednek a melegtől. 

– A kutyák nem tudnak izzadni, mint az emberek, lihegéssel próbálják a felesleges hőt leadni. Ha ez nem sikerül, jön a hiperventilláció, azaz a felületes szapora légzés, nyálzás. A nyál sűrű habbá verődik, ami szintén elzárja a szabad légutakat. A folyamatos magas testhőtől – ami negyvenegy Celsius-fok feletti hőt jelent – a szervezetben fontos fehérjék csapódnak ki, amik visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezetnek, ami végül a kutyus halálát okozhatja – mondta el a bonyhádi állatorvos. Vannak olyan fajták is, amik kimondottan hőérzékenyek, például a mopszok, a bulldogok. 

– A legfontosabb a baj megelőzése. Legyen elegendő árnyas rész az állat tartási helyén, hogy el tudjon húzódni hűs helyre kedvencünk. Az ebek a hűtés végett szeretik a földbe ásni magukat a nyári hőségben. Ha már baj van, akkor azonnal hűteni kell. Erre a legjobb megoldás, ha hűvös helyiségbe visszük őket, vizes lepedőkkel, ronggyal, ruhával, törülközővel borítjuk be az állat testét. Viszont nagyon fontos, hogy fokozatosan és ne hirtelen öntsük le az állatot vízzel. A legjobb, ha egyből állatorvoshoz fordulunk, ugyanis a testhőt folyamatosan mérni kell, a túlzott hűtés sem tesz jót. 

A forró aszfalt is nagyon veszélyes. Ne délben sétáltassa a gazdi a kutyáját. Égési sérülések alakulhatnak ki a kutyák talppárnáin is, a bőr hiába vastagabb, hiába van jobban elszarusodva, simán el tud halni és leválni, amiből nagyon hosszadalmas és fájdalmas tud lenni a felgyógyulás – emelte ki Szanyiné dr. Ettig Edit. 

– A legfontosabb, hogy hideg vizet biztosítsunk számukra, legyen szó akár kutyáról, akár macskáról, vagy éppen haszonállatokról, és árnyékos, megfelelő hőmérsékletű helyiséget. 

Széles portfólióval állnak rendelkezésünkre a kisállat-felszerelések gyártói napjainkban hűsítő eszközökkel. Már Magyarországon is hozzájuthatunk hűsítő matracokhoz, fekhelyekhez, mellényekhez és játékokhoz, valamint úti itatókhoz. 

Ha pedig vízben szeretnénk játszani kedvencünkkel, akkor a medencéktől kezdve a mentőmellényeken és vízben lebegő játékokon át már kutyacsónakot is tudunk vásárolni kedvenceinknek. Kiemelném a használati útmutató pontos betartását, ezzel rendkívül komfortossá tudjuk tenni kedvenceink nyarát – mondta el a szakértő. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában