Nagyszékelyi falunap

2022.07.19. 15:30

Nagy élmény volt a habparti a gyerekeknek

Falunapot tartottak Nagyszékelyen július kilencedikén, szombaton, a Kultúrház udvarán.

B. M.

Az Eszterlánc tánccsoport is fellépett a nagyszékelyi falunapon (Forrás: Nagyszékelyhez Kötődők Baráti Köre)

Fellépett az Eszterlánc néptánccsoport, előadást tartottak a helyi drámatáborosok, a nagyszékelyi iskolások, Hargita János harmonikázott, a Nagyszékelyi Pajtaszínház a „Három kismalac" című mese variációit adta elő. A közös ebéden a rendezvény mintegy száz résztvevőjét vendégelték meg.

– A gyerekeknek a főtéren tartott délutáni habparti volt a legnagyobb élmény – mondta el lapunknak Klubecz Istvánné. A polgármester hozzátette: az évente egy alkalommal megrendezett falunapot igénylik, várják a nagyszékelyiek, ez a rendezvény összekovácsolja őket. Nagyszékely egyébként is olyan, mint egy nagy család: béke és nyugalom van a településen.

A négyszáztizenhét lakosú Nagyszékelyben jelenleg az óvodaépület tetőcseréjének, valamint az óvodai tornaszoba építésének munkálatai zajlanak a Magyar Falu Program ötvennégy millió forintos támogatásával.

– Kis önkormányzat vagyunk, be kell osztanunk a pénzt. Sok a nyugdíjasunk, a fiatalok Tamásiba, Simontornyára járnak dolgozni – tette hozzá a polgármester. 

Mindent összegezve elmondta, a nagyszékelyi közösség összetartó. Épp ezért, szeptember tizedikére elszármazottak találkozóját szerveznek, amelyet utoljára 1998-ban tartottak meg. Háromszáz éve telepítették Nagyszékelybe a svábokat, hetvenöt éve telepítették ki őket, és helyettük szlovákokat telepítettek be. A hetvenes évek elején volt egy nagyobb elvándorlási hullám, amikor csökkent a település lakóinak létszáma. Mostanra azonban már elég sok fiatal költözik a faluba, amely az óvoda mellett alsótagozatos iskolával is büszkélkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában