Korszerűsítés

2022.07.27. 16:20

A régi fűtőműnél cserélik az elavult csöveket

A szekszárdi fűtőmű szakemberei dolgoznak a kánikulában a város központjában. Cserélik a hőtávvezetéket, a meleget szállító csövet az Augusz Imre, hajdani Beloiannisz utcában.

Szepesi László

A szekszárdi fűtőmű szakemberei dolgoznak a kánikulában a város központjában. (Fotó: M. K.)

Ott, ahol fél évszázaddal ezelőtt a város első fűtőműve épült, amelyik akkoriban a görög kommunista mozgalom egyik vezető alakjáról, Nikosz Beloianniszról kapta nevét. Ez sok évig adta a meleget a környék lakásaiba, intézményeibe, majd a Déli fűtőmű építése után, mint a város többi kis kazánházait is, lebontották.

Aztán 2006. október végén a több tíz méter magas, robosztus kéményt is el kellett távolítani. Ennek legegyszerűbb, leggyorsabb módja a robbantás volt. Az akció sikerült, a kémény ledőlt, de a téglák rázuhantak a működő vezeték aknájára, s mint sok évvel később kiderült, behorpasztották a ma már ötven éves csöveket. A hiba másfél évtizeddel később, az elmúlt télen jelentkezett. Akkor azt átmenetileg orvosolták, s az idei nyárra tervezték a cserét. Most ezt végzik, előre szigetelt, acélcső kerül a régi helyére.

Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a pénzhiány miatt a szokásosnál ugyan mérsékeltebb ütemben, de végeznek a városban másutt is csőcserét. A déli fűtőműben pedig folyik a nyáron szokásos karbantartás. Ennek során felújítják a kazánok utáni hőhasznosítót is, amelyik a füstgáz melegét használja a víz melegítésére. 

Terveik közt szerepel még egy külső befektető keresése, akinek közreműködésével gázmotort telepítenének a kazánok mellé. Az egy generátort hajtana, amelyik áramot s a vizet melegítő hőt is termelne, így felébe kerülne a hőenergia előállítása. Ez azért is lényeges lenne, mert jelentősen nő a felhasznált gáz ára. Eddig ez évi 800 millióba került, jövőre pedig meghaladja a 4 milliárd forintot.

A lakóknak a fűtés és meleg víz a program szerint nem kerül ezután sem többe, érvényben marad a rezsicsökkentés is. A lakásokban pedig ezen a nyáron is végzik a régi radiátorok cseréjét. Eddig száz otthonban rendeltek a lakók újakat, a még ugyan működő, de régi, 30–50 éves fűtőtestek helyett. Ezek szebbek, korszerűbbek, s biztos, hogy télen, a fűtési idényben nem mondják fel a szolgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában