Mesterkurzus

2022.07.16. 15:40

A Szekszárdi Magasiskola hagyományt teremtett

Lezárult az idei Szekszárdi Magasiskola jubileumi hete pénteken este. Az írói alkotótábor és mesterkurzus szemináriumait és műhelymunkáit betegség miatt beugróként Márton László, Szolláth Dávid és Ágoston Zoltán vezette, „mentette meg”. A rendezvényt a Vármegyeháza Pollack Mihály Kávézójában számos, a nagyközönség számára is nyitott program színesítette.

Gazsó Rita

A Szekszárdi Magasiskola hagyományt teremtett (Fotó: Makovics K.)

– Amilyen rosszul indult szervezés szempontjából a tábor, végül olyan jól sikerült. A tábor előtti héten ugyanis Zalán Tibor tanár, a nyitónap előtt közvetlenül pedig Szvoren Edina tanárnő is beteget jelentett – mesélte Liebhauser János, a megyei könyvtár igazgatója a Szekszárdi Magasiskola idei előzményeiről.

– Úgy tűnt, idén nem lesz semmi, elmarad a tábor, de a bajtársias segítőkészség végül megmentette – fogalmazott a szervező. A kiesett kurzusvezetők helyére első szóra jött és egész hétre maradt Márton László író, az első két napra Ágoston Zoltán a Jelenkor főszerkesztője, ugyanígy Szolláth Dávid irodalomtörténész, egyetemi tanár, aki maga ajánlotta, hogy jön és csatlakozott az utolsó napokra. Mindezt úgy, hogy a szeminárium résztvevői ebből semmit nem éreztek.

– Ez egy komoly visszajelzése az elmúlt tíz év munkájának, amely hitelt ad a Szekszárdi Magasiskolának – vélte Liebhauser János, aki a nyilvános programokról is beszélt lapunknak. Mint mondta, sokféle tematikájú esemény zajlott az elmúlt napokban, amelyek közül nehéz bármit is kiemelni.

A legnagyobb érdeklődést szerinte talán nem csak itt, Szekszárdon, hanem a magyar irodalmi közéletben az váltotta ki, hogy két Margó-díjas, vagyis a legjobb elsőkönyves fiatal magyar szerzőnek járó díjjal elismert fiatal, Harag Anita és Halász Rita is eljött a programra. Ők korábban táborozóként vettek részt a Magasiskolában, immár díjazott íróként tértek vissza.

Izgalmas beszélgetésnek lehettek résztvevői az érdeklődők Károlyi Csabával, az Élet és Irodalom irodalmi főszerkesztő-helyettesével és Ágoston Zoltánnal, a Jelenkor főszerkesztőjével, akik együtt mutatták be a folyóirat nyári, júliusi-augusztusi különszámát.

Darida Benedekkel (balról) és Cserna-Szabó Andrással beszélgetett Liebhauser János (Fotó: M. K.)

Egészen más oldalát is megvillantotta Cserna-Szabó András Mészöly-díjas író és Darida Benedek író, akik amellett, hogy egy jó hangulatú beszélgetés folytattak Liebhauser Jánossal, az est zárásaként vetrecét, vagyis erdélyi ragut főztek, amelyben visszaköszöntek a régi magyar konyha ízei. A bográcsban készült csülök nagy sikert aratott a táborlakók és a vendégek körében egyaránt.

A hét nyilvános eseményei közül kiemelkedett a péntek esti záró program, amely méltó befejezése volt a tíz éve induló, ám a járványügyi korlátozások miatt egyelőre 9. alkalommal megrendezett Szekszárdi Magasiskolának. A hét Gacsályi József költő-tanár verseiből készült irodalmi műsorral zárult, a költeményeket Boglári Tamás színművész adta elő.

Hagyományt teremtettek
Liebhauser János a Magasiskola jelentőségét abban látja, hogy itt barátságok, tartós kapcsolatok alakulnak ki. Mint mondta, korábbi tanítványaik is visszajelezték, hogy mennyire fontos számukra az a kapcsolati háló, amely összeköti az itt résztvevő embereket. „Mint látjuk, ezek a barátságok segítenek a bajban is” – mutatott rá.

Az elmúlt tíz évre visszatekintve szerinte joggal mondható, hogy a Szekszárdi Magasiskola hagyományt teremtett, amely úgy tűnik, egyformán fontos minden résztvevőnek, támogatónak. A résztvevőktől befolyó díj mellett ugyanis a Magyar Művészeti Akadémia, Szekszárd városa, a Szépírók Társasága és a szervező PAD irodalmi folyóirat finanszírozása is szükséges ahhoz, hogy évről-évre meg tudják rendezni a programot, amely a remények szerint jövőre folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában